13:33 25.01.2021

"Енергоатом" не вірить у наміри депутатів ухвалити закон про випуск ОВДП для погашення боргів перед атомниками

2 хв читати

Працівники ДП "НАЕК "Енергоатом" висловили сумнів у здатності та намірах Верховної Ради ухвалити закон про випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) із метою погашення боргів за електроенергію перед атомниками, йдеться у відкритому зверненні колективу компанії від 25 січня, підписаному в. о. президента НАЕК Петром Котіним та головою профспілкової організації компанії Олексієм Личем.

"Шановні народні депутати, "автори" законопроекту №4624 про випуск ОВДП для "Енергоатома". Вдячні вам за "турботу". Проте воліємо відмовитися грати з вами в наперстки. Подання законопроекту, за який ви насправді не збираєтеся голосувати, – це спроба відвернути увагу та обґрунтувати дерибан 10 млрд грн кредиту держбанків на користь "зеленої" генерації. Ми розуміємо: той шалений тиск на НКРЕКП та ДП "Гарантований покупець", який ви організували разом із вашими господарями, повинен принести результат. Інакше ви залишитеся без премії", ‒ йдеться в заяві.

Законопроект №4624 про внесення змін до держбюджету на 2021 рік із метою підтримки "Енергоатома" було зареєстровано у Верховній Раді 22 січня. Поки що текст документа не оприлюднено.

Наразі загальна дебіторська заборгованість НАЕК "Енергоатом" перевищує 24 млрд грн.

Як повідомлялося, Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) 16 січня наказала ДП "Гарантований покупець" спрямувати щонайменше 50% коштів, отриманих від НЕК "Укренерго" за рахунок залучення кредитів держбанків на 10,25 млрд грн, на погашення заборгованості перед ДП "НАЕК "Енергоатом".

Проте, згідно з попереднім проектом рішення на сайті регулятора, ДП "Гарантований покупець" мало кошти, отримані від ПрАТ НЕК "Укренерго" у рамках кредиту, наданого Ощадбанком, Укргазбанком та Укрексімбанком, спрямувати на погашення заборгованості, накопиченої в 2020 році перед виробниками електроенергії, окрім заборгованості перед виробниками ресурсу з альтернативних джерел.

Свою позицію Українська вітроенергетична асоціація, Українська асоціація відновлюваної енергетики та Європейсько-українське енергетичне агентство виклали в листі від 12 січня на адресу голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, а також, зокрема, голови центру вирішення спорів і переговорів Секретаріату Енергетичного Співтовариства Дірка Бушле, посла ЄС в Україні Матті Маасікаса, регіонального директора Світового банку в справах Східної Європи Арупа Банерджі, керуючого директора ЄБРР в країнах Східної Європи Маттео Патроне, регіонального керівника МФК у Білорусі, Молдові, Україні Джейсона Пеллмара.

Раніше низка бізнес-спільнот виступила категорично проти пропонованого рішення, наполягаючи на погашенні за рахунок цих коштів 40% боргів перед ВДЕ до 1 серпня 2020 року в сумі близько 9 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА