14:06 28.01.2021

"Нафтогаз" повідомив міноритаріям "Укрнафти" про бажання якнайшвидше провести збори акціонерів - джерело

2 хв читати
"Нафтогаз" повідомив міноритаріям "Укрнафти" про бажання якнайшвидше провести збори акціонерів - джерело

НАК "Нафтогаз України", якому належить 50%+1 акція ПАТ "Укрнафта", надіслав листа її міноритаріям, які подали позов до України до Стокгольмського арбітражу на $6 млрд, про бажання провести збори акціонерів "Укрнафти", повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, знайоме зі змістом документа.

За його словами, "Нафтогаз" хотів би провести збори "в найближчий можливий день", і для цього має намір ініціювати їх скликання згідно з вимогами законодавства.

За інформацією на сайті "Укрнафти", востаннє збори компанії відбулися 28 листопада 2019 року, на них було обрано аудитора - "Прайсвотерхауз Куперс Аудит".

Наприкінці минулого року міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма вже в лютому 2021 року може ухвалити фінальне рішення за позовом міноритаріїв "Укрнафти" до України. За словами міністра, це рішення може становити ризики для України. "Чого тільки варте потенційне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом кіпрських офшорок (що належать Коломойському, Боголюбову та Палиці) - власникам близько 40% акцій "Укрнафти" - до держави Україна про стягнення майже $6 млрд (+ відсотки)", - написав глава Мін'юсту у Facebook. Він назвав цю справу, яка триває з 2015 року, "комплексною, складною, такою, що покриває багато аспектів відносин держави й "Укрнафти".

Як повідомлялося, зазначені міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" в червні 2015 року подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна. Вони, зокрема, обвинувачують Україну в заподіянні збитків через відбір газу, видобутого "Укрнафтою", без оплати або з оплатою за заниженою ціною; невиконанні "Нафтогазом України" та "Укртрансгазом" рішень українських судів; швидкому збільшенні ставок плати за користування надрами; зменшенні кворуму під час проведенні зборів акціонерних товариств. На початку 2018 року стало відомо, що претензії міноритарних акціонерів "Укрнафти" до України збільшилися з $4,7 млрд до $5,4 млрд.

Верховна Рада в листопаді 2020 року ухвалила закон про взаєморозрахунки між "Нафтогазом", "Укрнафтою" і бюджетом на суму понад 40 млрд грн, які було проведено в грудні. На думку експертів, знайомих зі спором, це має поліпшити позиції України в арбітражному спорі з міноритаріями "Укрнафти".

За даними "Укрнафти", крім "Нафтогазу", великими акціонерами компанії на кінець 2020 року були Bridgemont Ventures Limited і Littop Enterprises Limited - по 13,604991%, а також Bordo Management Limited. Решті акціонерів належало 9,899106%, і ніхто з них не володів більше ніж 5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА