20:18 28.01.2021

Україна в 2020 р повністю використала 11 квот на безмитний експорт агропродукції в ЄС

2 хв читати
Україна в 2020 р повністю використала 11 квот на безмитний експорт агропродукції в ЄС

Україна в рамках зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС повністю "закрила" 11 квот на безмитний експорт агропродукції, тоді як роком раніше їх було 12, таку інформацію оприлюднив ЄС на своїх ресурсах.

Відповідно до неї, на відміну від 2019 року, в минулому році поставки вершкового масла і пшениці в ЄС з України виявилися меншими безмитної квоти, однак квоту на безмитний експорт яєць було повністю використано, тоді як у 2019 році - на 80%.

"У 2020 році експорт українського вершкового масла впав на 38% порівняно з 2019 роком, а в країни ЄС став взагалі мізерним (експортна виручка в 2020 склала $ 0,4 млн проти $ 7,2 млн у 2019). Більше того, імпорт європейського вершкового масла в 2020 році в Україні у 1000 разів перевищив експорт", - прокоментувала такі результати аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Світлана Литвин на сайті асоціації.

За її даними, експортні квоти на вершкове масло і пшеницю були використані в 2020 році лише на 6% і 78% відповідно.

Україна також знову повністю використала експортні квоти на мед, цукор, крупи та борошно, крохмаль і оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний і яблучні соки, кукурудзу, м'ясо птиці, оброблену продукцію з зернових.

Раніше віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної асоціації Ольга Стефанішина повідомила, що Україна і ЄС планують у 2021 році провести переговори про оновлення Угоди про асоціацію з метою перегляду переліку товарів і послуг, а також їх обсягів, що постачаються на європейський ринок. За її словами, Україна ініціювала процес оновлення угоди, оскільки 1 січня 2021 року минуло п'ять років з моменту набуття чинності Угоди.

Стефанішина уточнила, що є блок питань, який стосується збільшення або скасування квот, а також встановлення нульової митної ставки, які мають бути обговорені на переговорах, причому насамперед йтиметься про харчову продукцію - "лідера торгівлі, яка позитивно зарекомендувала себе з моменту дії угоди".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА