14:55 29.01.2021

Запуск "Доступної іпотеки" призведе до зростання іпотечного портфеля на 30% на рік - перший заступник голови НБУ

2 хв читати
Запуск "Доступної іпотеки" призведе до зростання іпотечного портфеля на 30% на рік - перший заступник голови НБУ

Запуск програми "Доступна іпотека" призведе до щорічного зростання іпотечного портфеля на 30%, у такий спосіб видатки бюджету на неї за п'ять років можуть перевищити 5 млрд грн, повідомила перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.

"Теоретично, якщо програма діятиме 5 років, і щомісяця видаватиметься по 400 млн грн (середньомісячні обсяги видачі у 2020 році, за нашими розрахунками, становили 300 млн грн), а щорічне зростання іпотечного портфелю становитиме 30%, то за 5 років (за поточного рівня ставок) бюджет витратить на компенсацію понад 5 млрд грн", - написала Рожкова у Facebook у п'ятницю.

Вона нагадала, що бюджет на 2021 рік передбачає видатки у 2 млрд грн на програму "Доступні кредити 5-7-9%".

У свою чергу заступник міністра фінансів Юрій Драганчук у своїй колонці для "Сегодня" пояснив, що новий механізм іпотеки реалізовуватиметься через Фонд розвитку підприємництва.

"Технічно це нескладно. Достатньо було внести зміни до урядових постанов, згідно з якими Фонд протягом року вже фінансує "Доступні кредити 5-7-9%" для підтримки малого та середнього бізнесу, а також до внутрішніх документів Фонду", - пояснив Драганчук.

Отже, для старту "Доступної іпотеки" не потрібні додаткові видатки держбюджету на першому етапі, крім уже передбачених 2 млрд грн на роботу зазначеного Фонду, додав заступник міністра.

Як нагадав Драганчук, програма "Доступна іпотека" передбачає іпотеку під 7% річних на суму до 2 млн грн, максимальний термін - 20 років, а мінімальний перший внесок - 15% вартості. Нормативна площа - 50 кв. м загальної площі житла на самотнього громадянина або сім'ю з двох осіб і 20 кв. м на кожного наступного члена сім'ї. Програма охоплює первинний і вторинний ринок житла, зокрема індивідуальні будинки. При цьому термін введення в експлуатацію будівлі має бути після 2014 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА