20:23 29.01.2021

НБУ погіршив прогноз інфляції на І кв.-2021 до 7,6%

2 хв читати
НБУ погіршив прогноз інфляції на І кв.-2021 до 7,6%

Національний банк України (НБУ) поліпшив прогноз інфляції на кінець першого кварталу 2021 року й очікує в січні-березні індекс споживчих цін на рівні 7,6% замість 5,6% у жовтневому прогнозі.

Згідно з інфляційним звітом центробанку, на кінець другого кварталу цього року інфляція становитиме 8,4%, третього - 8,4%, четвертого - 8,3%.

"Національний банк переглянув прогноз зростання інфляції в 2021 році в бік підвищення з 6,5% до 7%. Прискорення інфляції в першому півріччі буде зумовлене швидким споживчим попитом, подорожчанням енергоносіїв і гіршим торішнім урожаєм сільськогосподарських культур. Крім того, збільшаться виробничі витрати бізнесу, зокрема на оплату праці", - пояснюється у звіті.

Окрім цього, інфляцію прискорить зростання акцизів на тютюнові вироби та подорожчання електроенергії, зазначив центробанк.

Щодо базової інфляції, Нацбанк також погіршив її прогноз у 2021 році до 5,9% порівняно з 5,4% у жовтневому звіті. Зокрема, в січні-березні цього року НБУ очікує базової інфляції на рівні 5,6%, у квітні-червні та липні-вересні - по 6,2%, у жовтні-грудні - 5,9%.

"У другому півріччі вплив проінфляційних чинників слабшатиме, що розгорне інфляційну динаміку... В результаті показник базової інфляції на кінець 2021 року становитиме 5,9%, а загальна інфляція знову повернеться в цільовий діапазон у першій половині наступного року. В 2022-2023 роках інфляція перебуватиме поблизу середньострокової мети в 5%", - додали в НБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА