15:14 01.02.2021

Уряд України слідом за газом вніс електроенергію до списку соціально значущих товарів для держрегулювання

2 хв читати
Уряд України слідом за газом вніс електроенергію до списку соціально значущих товарів для держрегулювання

Кабінет Міністрів України вніс електроенергію до списку соціально значущих товарів для держрегулювання, затверджених постановою №341 від 22 квітня 2020 року.

Відповідне рішення міститься в постанові №64 від 1 лютого 2021 року "Питання надання компенсації деяким категоріям споживачів е/е", текст якого оприлюднено на урядовому порталі.

Раніше, 18 січня 2021 року, Кабмін вніс до переліку соціально значущих товарів природний газ, щоб мати можливість встановити граничну ціну на нього на період карантину.

Як повідомлялося, уряд на засіданні 20 січня схвалив спрямування 1,4 млрд грн на надання компенсації на оплату електричної енергії, спожитої в першому кварталі 2021 року, у зв'язку зі скасуванням окремих знижених тарифів деяким категоріям споживачів (окрім тих, які мають субсидію).

Зокрема, йдеться про мешканців будинків з електроопалювальними установками, які станом на 31 грудня 2020 року мали право на знижений тариф; мешканців негазифікованих багатоквартирних будинків і будинків, де відсутнє централізоване теплопостачання, котрі станом на 31 грудня 2020 року мали право на знижений тариф; багатодітні та прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу.

Компенсація покриватиме різницю вартості спожитої електроенергії, яка виникла через скасування знижених тарифів і застосування фіксованої ціни для побутових споживачів.

Кабінет Міністрів постановою №1325 від 28 грудня 2020 року впровадив єдиний фіксований тариф для побутових споживачів розміром 1,68 грн/кВт-год (з ПДВ) на період з 1 січня по 31 березня і тим самим скасував пільговий тариф для населення розміром 0,9 грн/кВт-год за перші 100 кВт-год місячного споживання, а також інші пільгові тарифи.

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) постановою №15 від 6 січня 2021 року скасувала свою попередню постанову №220 від 26 лютого 2015 року, яка встановлювала пільгові тарифи на електроенергію для населення, що проживає в будинках з електронагрівальними установками. Зокрема, в сезонний період із 1 жовтня і до 31 квітня включно побутові споживачі, що користуються електроопаленням, оплачували е/е за ціною 0,9 грн/кВт-год обсягом споживання до 3000 кВт-год за місяць та 1,68 грн/кВт-год - понад 3000 кВт-год.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА