18:28 02.02.2021

Китай сподівається, що Україна захищатиме законні права й інтереси китайських підприємств та інвесторів - МЗС

3 хв читати
Китай сподівається, що Україна захищатиме законні права й інтереси китайських підприємств та інвесторів - МЗС

Китай виступає проти односторонніх санкцій іноземних урядів стосовно китайських підприємств і сподівається, що Україна захищатиме законні права й інтереси китайських підприємств та інвесторів, повідомив спікер Міністерства закордонних справ КНР Ванг Венбін (Wang Wenbin).

"Китай, як завжди, виступає проти односторонніх санкцій іноземних урядів стосовно китайських підприємств. Водночас ми просимо китайські підприємства дотримуватися законів у веденні бізнесу за кордоном. Сподіваємося, що українська сторона захищатиме законні права й інтереси китайських підприємств та інвесторів", - сказав він на прес-конференції в понеділок, текст якої розміщено на сайті МЗС Китаю.

Водночас інтернет-видання ZN.UA повідомило, що в понеділок Міністерство закордонних справ України отримало ноту від МЗС КНР, у якому висловлено занепокоєння діями української влади стосовно китайських інвесторів "Мотор Січ", зокрема застосуванням санкцій проти китайських компаній і їхнього менеджменту.

Президент України Володимир Зеленський за рішенням Ради нацбезпеки та оборони (РНБО) 29 січня запровадив санкції стосовно громадянина Китаю Ван Цзіня і пов'язаних з ним Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd; Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd (обидва - Пекін); Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські о-ви) та Hong Kong Skyrizon Holdings Limited (Гонконг), що намагаються останніми роками реалізувати в Україні права акціонерів ПАТ "Мотор Січ", які внесені до санкційного списку України.

Згідно з рішенням РНБО та указом президента України Володимира Зеленського від 28 січня 2021 року №29, запроваджені на три роки санкції передбачають, зокрема, блокування активів, обмеження торговельних операцій, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України. Серед інших обмежень - запобігання виведенню капіталів за межі України, повна заборона здійснення операцій із цінними паперами, емітентами яких вони є, заборона на купівлю підприємств в Україні. У переліку санкцій також заборона на збільшення розміру статутного капіталу господарських товариства, в яких підсанкційні особи володіють 10% і більше, та анулювання офіційних візитів, засідань, переговорів з питань укладення договорів або угод.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту до Києва наприкінці серпня 2019 року тодішній радник президента США з питань безпеки Джон Болтон. Наприкінці позаминулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову операцію із залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продане китайському покупцю. Згідно з інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", це питання також порушували під час візиту в Україну заступника держсекретаря США Стівена Бігана наприкінці серпня 2020 року.

Окрім цього, Бюро промисловості та безпеки (BIS) Мінторгівлі США на початку січня 2021 року додало китайську компанію Skyrizon до списку "військових кінцевих користувачів" (MEU), співпраця з якими потребує додаткових дозволів. "Skyrizon - китайська державна компанія, і її прагнення купувати і впроваджувати іноземні військові технології є серйозною загрозою національній безпеці та інтересам зовнішньої політики США", - наводили в релізі Мінторгівлі США слова міністр Вілбура Роса (Wilbur Ross).

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більше ніж 100 країн світу.

Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 532,7 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 20,2% - до 7 млрд 679,5 млн грн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА