13:28 03.02.2021

ЄС очікує, що Україна відмовиться від локалізації у сфері держзакупівель

2 хв читати
ЄС очікує, що Україна відмовиться від локалізації у сфері держзакупівель

У Європейському Союзі очікують, що Україна відмовиться від ініціативи забезпечувати локалізацію при здійсненні державних закупівель, що суперечить Угоді про асоціацію, заявив глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

"Украй важливе питання: ми очікуємо від української сторони, що вона утримається від ухвалення законодавства, яке не відповідає Угоді про асоціацію. Це стосується і пропозиції впровадити вимоги щодо локалізації у сфері державних закупівель", - сказав Маасікас на засіданні Комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Як повідомлялося, 21 липня 2020 року Верховна Рада прийняла за основу законопроект №3739 про локалізацію, спрямований на розвиток машинобудування. Документ передбачає преференції при державних закупівлях з вимогою локалізації 25-40% виробництва в Україні з 2021 року з подальшим підвищенням іще на 15 п.п. з 2024 року.

Маасікас надіслав на адресу прем'єр-міністра Шмигаля і спікера парламенту Дмитра Разумкова листа, в якому висловив занепокоєність ініціативами уряду та парламенту про преференції українському машинобудуванню при держзакупівлях, які суперечать узятим Україною зобов'язанням у рамках СОТ. Крім того, ЄС вважає, що законопроект порушує принципи недискримінації, а з урахуванням пропонованого рівня локалізації до 60% фактично позбавляє іноземну продукцію можливості участі в держзакупівлях.

Пізніше Шмигаль заявив, що законопроект про локалізацію в чинній редакції не відповідає деяким параметрам Угоди про асоціацію Україна-ЄС, а також запевнив міжнародних партнерів у тому, що українське законодавство, зокрема проголосований у першому читанні законопроект про локалізацію, відповідатиме Угоді про асоціацію Україна-ЄС.

До другого читання до законопроекту подано понад 2 тис. поправок.

Україна приєдналася до Угоди СОТ про держзакупівлі (Government Procurement Agreement, GPA) у 2016 році, в результаті українські компанії формально отримали право брати участь у держзакупівлях 47 країн-членів GPA. Загальний обсяг ринку держзакупівель СОТ оцінює в $1,7 трлн щорічно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА