13:37 03.02.2021

Рада передала Мінінфраструктури контроль за цінами на ремонт доріг

2 хв читати
Рада передала Мінінфраструктури контроль за цінами на ремонт доріг

Верховна Рада передала повноваження Міністерства розвитку громад і територій (Мінрегіон) про нормативне забезпечення будівництва та ремонту автодоріг Міністерству інфраструктури України.

Ухвалення відповідного законопроекту №2234 підтримали 245 народних депутатів на пленарному засіданні у вівторок.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, нинішня система ціноутворення у будівництві є застарілою і зарегульованою, що базується на ресурсному методі. Суть цього методу полягає в необхідності обґрунтовувати кожну складову витрат дорожніх робіт (із зазначенням марки машини, кількості працівників, рівня заробітної плати, прибутку тощо) шляхом підготовки документів у паперовому вигляді.

"Такий трудомісткий процес формування договірної ціни обмежує доступ підрядників до ринку будівництва. Крім того, проблему загострюють ті факти, що шляхово-будівельні компанії не зацікавлені в застосуванні інноваційних матеріалів (технологій) і зменшенні витрат, існує тиск на дорожні організації з боку контролюючих органів через помилки, що виникають унаслідок надмірної зарегульованості системи", - йдеться в документі.

Цей законопроект пропонує вивести роботи з будівництва й ремонту автодоріг загального користування з-під дії встановлених кошторисних норм і нормативів із ціноутворення у будівництві.

Натомість пропонується встановити, що вартість нового будівництва, реконструкції, ремонту й утримання автомобільних доріг загального користування визначається на підставі методик і правил, затверджених Мінінфраструктури.

"Доки розробляються підзаконні акти під новий законопроект, "Укравтодор" перебуває в тісному діалозі з Мінрегіоном щодо використання вже наявних ДСТУ, з реформованою системою звітності й обліку робіт. Саме їх "Укравтодор" активно використовує на проектах міжнародних фінансових організацій", - прокоментувало Державне агентство автомобільних доріг України ухвалення цього законопроекту на своїй сторінці у Facebook у середу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

Більшість банкірів очікують зниження облікової ставки НБУ на 0,5 п.п.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА