15:37 03.02.2021

"Нафтогаз" розпочав процедуру розподілу активів "Укрнафти" - джерело

3 хв читати
"Нафтогаз" розпочав процедуру розподілу активів "Укрнафти" - джерело

НАК "Нафтогаз України" як мажоритарний акціонер ПАТ "Укрнафта" спрямувало наглядовій раді нафтової компанії повідомлення про необхідність розпочати вивчення і розгляд питання поділу її активів за бізнес-напрямами із міноритарними акціонерами.

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді, відповідне повідомлення наглядовій раді "Нафтогаз" скерував сьогодні.

За його словами, "Нафтогаз" просить на найближчому засіданні наглядової ради розглянути це питання з подальшим затвердженням календарного плану і заходів із його реалізації.

"Для початку треба затвердити склад робочої групи, здійснити відбір компанії з "великої четвірки" для оцінки активів, затвердити юридичного радника для супроводу процесу", - пояснив співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, наприкінці січня 2021 року "Нафтогаз" надіслав листа міноритаріям "Укрнафти", які подали позов до України в Стокгольмський арбітраж на $6 млрд, про бажання провести збори акціонерів компанії.

За його словами, "Нафтогаз" хотів би провести збори "в найближчий можливий день" і для цього має намір ініціювати їх скликання відповідно до вимог законодавства.

Наприкінці минулого року міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма вже в лютому 2021 року може ухвалити фінальне рішення за позовом міноритаріїв "Укрнафти" до України. Він назвав цю справу, яка триває з 2015 року, "комплексною, складною, такою, що покриває багато аспектів відносин держави й "Укрнафти".

Міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" в червні 2015 року подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна. Вони, зокрема, обвинувачують Україну в заподіянні збитків через відбір газу, видобутого "Укрнафтою", без оплати або з оплатою за заниженою ціною; невиконанні "Нафтогазом України" та "Укртрансгазом" рішень українських судів; швидкому збільшенні ставок плати за користування надрами; зменшенні кворуму під час проведенні зборів акціонерних товариств. На початку 2018 року стало відомо, що претензії міноритарних акціонерів "Укрнафти" до України збільшилися з $4,7 млрд до $5,4 млрд.

Верховна Рада в листопаді 2020 року ухвалила закон про взаєморозрахунки між "Нафтогазом", "Укрнафтою" і бюджетом на суму понад 40 млрд грн, які було проведено в грудні. На думку експертів, знайомих зі спором, це має поліпшити позиції України в арбітражному спорі з міноритаріями "Укрнафти".

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" зазначав, що після здійснення взаєморозрахунків група має намір провести з міноритарними акціонерами "Укрнафти" переговори щодо розділення активів компанії. За його словами, без поділу активів "Укрнафти" група не зможе вийти на IPO, як це передбачає затверджена в жовтні 2020 року політика власності "Нафтогазу".

За даними "Укрнафти", крім "Нафтогазу", великими акціонерами компанії на кінець 2020 року були Bridgemont Ventures Limited і Littop Enterprises Limited - по 13,604991%, а також Bordo Management Limited. Решті акціонерів належало 9,899106%, і ніхто з них не володів більше ніж 5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА