19:43 03.02.2021

Молдова 12 лютого втратить залізничне сполучення через збитки

2 хв читати
Молдова 12 лютого втратить залізничне сполучення через збитки

Державне підприємство "Залізниця Молдови" (ЗМ) з 12 лютого повністю припиняє рух місцевих і приміських поїздів. Про це було заявлено в середу на засіданні парламентської комісії.

Парламентська комісія з економіки, бюджету і фінансів обговорила катастрофічне фінансове становище ЗМ.

Згідно представленої інформації, нині в Молдові ходять лише три приміські поїзди - Кишинів-Унгени, Кишинів-Бендери і Бєльці-Окниця. "Понад 70% пасажирів, які перевозять ці поїзди - співробітники самої компанії", - сказав представник ЗМ на парламентських слуханнях.

"Пасажирські перевезення всередині країни обертаються ЗМ щомісячними збитками в 9-12 млн леїв. (Близько 600-800 тис. доларів на місяць). Підприємство несе збитки. Нас ніхто не фінансує. Ці поїзди застаріли і становлять небезпеку для пасажирів. Настає літній час, вони починають загорятися і піддають ризику життя людей", - заявив представник ЗМ.

Представники ЗМ нагадали, що з березня 2020 року у зв'язку з пандемією коронавірусу було призупинено рух міжнародних пасажирських поїздів, включно з прибутковими маршрутами Кишинів-Москва, Кишинів-Санкт-Петербург, Кишинів-Одеса і низка інших.

При цьому, як відзначили залізничники, підприємство продовжувало платити зарплати машиністам, провідникам і іншому персоналу. Вже більш ніж 6 місяців співробітники не отримують зарплату, борги із зарплати становлять близько 3 млн доларів.

Зі свого боку, голова парламентської комісії з контролю за фінансами Ігор Мунтяну зазначив, що в 2018-2019 роках ЗМ продала понад 66 тис. тонн чорних металів без узгодження і рішення Ради директорів. Крім того, колеса і інші вироби з чорних металів на суму 168 млн леїв (близько $ 10 млн) були розібрані, знову ж без згоди Ради директорів, що створило ризики крадіжки. Таким чином, заборгованість ЗМ досягла 500 млн леїв (близько $ 30 млн).

"У зв'язку з наявністю боргів із зарплати рахунки ЗМ заблоковані. Заборгованість із зарплати за кілька місяців створює досить проблемну ситуацію для антикризового управління цим підприємством", - сказав Мунтяну.

Він наголосив, що "за всі упущення і помилки в управлінні хтось повинен нести відповідальність, в іншому випадку громадяни ніколи не будуть захищені".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА