13:20 04.02.2021

Україна не просила аварійної допомоги суміжних енергосистем через відключення Запорізької ТЕС - "Укренерго"

2 хв читати
Україна не просила аварійної допомоги суміжних енергосистем через відключення Запорізької ТЕС - "Укренерго"

Аварійна допомога з боку суміжних енергосистем у зв'язку з відключенням 3 лютого Запорізької ТЕС "ДТЕК Дніпроенерго" не активувалася, втрату потужності в 750 МВт було компенсовано за рахунок збільшення виробництва електроенергії на ГЕС і ГАЕС, повідомила НЕК "Укренерго" на сайті в четвер.

Згідно з повідомленням, у середу, 3 лютого, гідроелектростанції виробили 26,8 млн кВт-год, що на 8 млн кВт-год більше за обсяги торгових графіків.

Оператор системи передачі зазначає, що на Запорізькій ТЕС о 21.22 середи було відновлено енергоспоживання для власних потреб, а о 3:47 четверга запущено в роботу енергоблок №4, який працює наразі з навантаженням понад 200 МВт. Енергоблок №1 включений у роботу 4 лютого о 9.55.

Із посиланням на Запорізьку ТЕС НЕК повідомляє, що включення в роботу енергоблока №3 очікується впродовж дня четверга.

Щодо події системний оператор роз'яснив: 3 лютого о 19.26 дією захистів одночасно було відключено групу силових трансформаторів (АТ-1 і АТ-2) на Запорізькій ТЕС і ПЛ 150 кВ Луч - Велика Білозерка в мережі ПАТ "Запоріжжяобленерго". Водночас на Запорізькій ТЕС аварійно відключилися від мережі енергоблок №2 з навантаженням 255 МВт і блок №3 із навантаженням 204 МВт. Після цього о 19:27 аварійно відключився блок №4 з навантаженням 273 МВт. У результаті Запорізька ТЕС розвантажилася до 0 МВт з втратою живлення для власних потреб.

При цьому "Укренерго" наголошує, що всі лінії магістральної мережі та підстанції НЕК у Запорізькому енерговузлі залишалися в роботі без будь-яких відключень.

У релізі зазначається, що для з'ясування причин інциденту буде створено міжвідомчу комісію, куди ввійдуть і представники НЕК.

Як повідомлялося, 3 лютого о 19:25 в Енергодарі на Запорізькій ТЕС сталося аварійне відключення, внаслідок чого частина споживачів сумарним навантаженням 24 МВт залишилася без світла й води. За годину енергопостачання було відновлено, о 21:26 розпочато пускові роботи з підключення блоків ТЕС до мережі.

Пізно ввечері 3 лютого енергохолдинг "ДТЕК", якому належить Запорізька ТЕС, пояснив її повне відключення від енергосистеми 3 лютого замиканням на підстанції "Луч" оператора системи розподілу "Запоріжжяобленерго".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА