17:08 04.02.2021

Глава Міненерго України оцінює компенсації "зеленим" до 2029 року в $10-20 млрд

2 хв читати
Глава Міненерго України оцінює компенсації "зеленим" до 2029 року в $10-20 млрд

Завищений порівняно з ринковим тариф на енергію з відновлюваних джерел (ВДЕ) веде до значних і проблемних для України виплат інвесторам, які оцінюються в $10-20 млрд до 2029 року, заявив в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко в четвер.

"Якщо подивитися на різницю між "зеленим" тарифом і ринковою ціною, як мінімум зараз, і помножити це на консервативні оцінки виробництва з відновлюваних джерел, і помножити це на термін дії "зеленого" тарифу - до 2029 року, то розмір компенсації з державного бюджету інвесторам у "зелену" енергетику становитиме від 10 до 20 млрд доларів", - сказав він на обговоренні економічної стратегії до 2030 року.

Вітренко зазначив, що "зелений" тариф у рази перевищує ринкову ціну.

"Для такої країни, що розвивається, як Україна, $10-20 млрд - це значна сума, яка становить проблему", - наголосив він.

Глава Міненерго також розкритикував нинішню систему виплат через оператора енергосистеми "Укренерго", який не зацікавлений платити ВДЕ, оскільки їхнє нерівномірне вироблення створює йому додаткові проблеми. На думку Вітренка, такі виплати мають здійснюватися через держбюджет як за суспільне благо у вигляді чистої енергії.

Зі свого боку Юрій Кубрушко, керуючий партнер консалтингової компанії IMEPOWER, що працює, зокрема, на ринку "зеленої" енергетики, в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" назвав логічним повернення інвестицій з урахуванням вартості капіталу, зазначивши, що, за даними Bloomberg New Energy Finance, інвестори вклали $11 млрд у спорудження українських електростанцій, що працюють на ВДЕ.

"Це логічно і нормально, що ці інвестиції їм повертатимуться наступні десять років з урахуванням вартості капіталу. При цьому Україна отримала 8,5 ГВт сучасних станцій, які працюватимуть 20-25 років, а з 2030 року (після закінчення терміну РРА) вийдуть на відкритий ринок і сприятимуть зниженню ринкової ціни на електроенергію", - роз'яснив позицію Кубрушко.

На його думку, така сама ситуація спостерігатиметься під час спорудження будь-яких інших об'єктів енергетичної інфраструктури, враховуючи високу вартість капіталу в Україні.

"Інвестори вкладатимуть $100 млн, а повертати треба буде $150 млн, оскільки в Україні одна з найвищих вартостей капіталу в регіоні. Щоб змінити ситуацію, треба знижувати вартість капіталу, а отже, зменшувати ризики", - зазначив він, наголосивши водночас, що дії влади протягом останніх півтора року і невиконання взятих перед інвесторами зобов'язань цьому не сприяють.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА