17:05 05.02.2021

НБУ відмовив Тігіпку в купівлі ПІБу

3 хв читати
НБУ відмовив Тігіпку в купівлі ПІБу

Національний банк України (НБУ) відмовив українському бізнесменові Сергію Тігіпку в купівлі більше ніж 99% акцій Промінвестбанку (ПІБ) через компанію Luregio Limited з огляду на проблемні питання діяльності банку, повідомила прес-служба регулятора в п'ятницю.

Відповідне рішення ухвалив комітет із питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем 5 лютого 2021 року за результатами всебічного аналізу пакету документів.

Як повідомлялося, НБУ 30 жовтня погодив купівлю українським бізнесменом Сергієм Тігіпком 100% статутного капіталу ТОВ "Фінансова компанія "Фортіфай".

Антимонопольний комітет України (АМКУ) 8 жовтня схвалив купівлю Промінвестбанку (ПІБ) компанією Luregio Limited через купівлю ТОВ "Фінансова компанія "Фортіфай".

Пізніше у відповідь на запит агентства в прес-службі НБУ повідомили, що регулятор отримав документи від Тігіпка, необхідні для погодження придбання ним ПІБу через його компанію Luregio Limited.

Відповідно до інформації в Єдиному держреєстрі юросіб та фізосіб-підприємців, Luregio Limited 28 серпня цього року зареєструвало ТОВ "Лурежіо інвест" зі статутним капіталом 350 млн грн, основними видами діяльності якого зазначено консультування й управління, надання фінансових послуг та інших допоміжних комерційних послуг.

Керівником підприємства призначено Людмилу Назаренко, яка була заступником директора з юридичних питань ТОВ "Група ТАС" і членом наглядової ради Універсал Банку, що належать Тігіпку.

2 березня 2020 року Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма у рамках розгляду позову російського ВЕБ заборонив примусовий продаж акцій ПІБ, відхиливши апеляцію Міністерства юстиції України на аналогічне рішення про забезпечення позову, ухвалене арбітражем 28 серпня 2019 року.

Водночас 4 березня пакет акцій ПІБ розміром 99,7726% було продано в рамках виконавчого провадження на торгах фондової біржі ПФТС за 268 млн 709,96 тис. грн. Провадження було відкрито в рамках виконання рішення міжнародного арбітражу щодо стягнення з РФ збитків низки компаній, які пов'язані з бізнесменом Ігорем Коломойським і які мали активи в Криму.

Покупцем через ЗАТ "Альтана Капітал" стало ТОВ "ФК "Фортіфай", власників якого деякі ЗМІ пов'язують із Коломойським. У держреєстрі бенефіціарами ФК зазначені на паритетних началах Лариса Рибенкова та Людмила Осикіна. "Фортіфай" оплатила акції, проте арешт на акції ПІБ, накладений постановою Апеляційного суду Києва від 5 вересня 2018 року, не дозволив завершити процедуру примусового продажу заарештованого майна, а саме провести переведення зазначених цінних паперів з рахунку власника на рахунок компанії "Фортіфай".

ПАТ "Промінвестбанк" було створено в 1992 році. ВЕБ (РФ) став власником банку в 2008 році, йому належить 99,7726% його акцій. Свої інвестиції в розвиток дочірнього банку ВЕБ оцінює у 2,7 млрд.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2020 року за розміром загальних активів (28,855 млрд грн) Промінвестбанк посідав 15-те місце серед 74 діючих банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

Кабмін спрощує умови для імпорту Україною електроенергії

ЄС може виділити Україні EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні за Ukraine Facility

Графіки відключень е/е тривають у Харківській області, у денні години в енергосистемі профіцит - Міненерго

ЄС виділяє EUR121 млн на докапіталізацію ЄБРР для збільшення допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА