18:05 05.02.2021

ДТЕК заявляє про відсутність 320 млн грн на приєднання проблемних будівництв "Аркади" в інвестпрограмі

3 хв читати
ДТЕК заявляє про відсутність 320 млн грн на приєднання проблемних будівництв "Аркади" в інвестпрограмі

 Будівництво підстанції та повітряної лінії для приєднання до мереж ЖК "Патріотика на озерах" не передбачено в інвестиційній програмі ДТЕК "Київські електромережі" на 2021 рік, і компанія не бачить можливості взяти на себе такі зобов'язання у рамках меморандуму між інвесторами збанкрутілого банку "Аркада" та компанією-забудовником "Столиця груп".

"Будівництво підстанції (ПС) "Аркада" і повітряної лінії (ПЛ) 110кВт "ТЕЦ-5 - Аркада" передбачалося за рахунок замовника приєднання і не вносилося в інвестпрограму ДТЕК КЕМ і план розвитку мереж на 2021-2025 рр. Компанія не має джерел фінансування цих об'єктів", - ідеться в релізі ДТЕК "Київські електромережі", отриманому агентством "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

У компанії додали, що умовами меморандуму для вирішення проблемних питань забудови банку-банкрута "Аркада", про які компанії стало відомо з відкритих джерел, ДТЕК КЕМ як одному з його потенційних підписантів пропонується взяти зобов'язання з будівництва за рахунок коштів інвестпрограми вищезазначених ПС і ПЛ.

При цьому в компанії заявили, що таке зобов'язання є порушенням постанови НКРЕКП, що затвердила план розвитку мереж, а також загрожує зниженню якості електропостачання 1,3 млн її клієнтів.

Згідно з релізом, вартість підстанції та лінії становить близько 320 млн грн, що відповідає 63% розміру всієї інвестпрограми для оновлення мереж міста в 2021 році.

"Якщо зобов'язати енергокомпанію самостійно будувати лінію і підстанцію і навіть допустити коригування інвестпрограми та плану розвитку мереж через внесення змін до постанови регулятора, це означатиме обмеження робіт з покращення енергопостачання усіх киян", - зазначається в релізі.

"ДТЕК КЕМ не вважає такий підхід справедливим і таким, що задовольняє потреби всіх зацікавлених сторін", - наголосили в компанії.

При цьому в ДТЕК заявили, що готові до конструктивного діалогу й пошуку рішень електропостачання проблемних забудов, які відповідали б законодавству й не обмежували права її клієнтів, і беруть активну участь у робочій групі з вирішення проблем 48 новобудов Києва під керівництвом заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка.

Як повідомлялося, меморандум між МВС, КМДА і будівельною компанією "Столиця груп" з питання завершення будівництва житлових комплексів банку "Аркада" планувалося підписати до 5 лютого.

За словами заступника міністра МВС Антона Геращенка, після цього розпочнеться робота з завершення будівництва понад 11 тис. квартир.

Крім того, МВС досягло домовленостей з ДТЕК про посилення співпраці з кооперативами в частині підключення до електромереж.

"Є перші відгуки від керівників кооперативів, що ДТЕК допомагає в рамках законодавства. Однак ми не можемо вимагати від приватної компанії власним коштом будувати електромережі", - пояснив Геращенко.

Завершити будівництво житлових комплексів "Еврика", "Патріотика" і "Патріотика на озерах" Фонду фінансування будівництва під керуванням неплатоспроможного банку "Аркада" має намір будівельна компанія Stolitsa Group (Київ).

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) виплатив вкладникам банку "Аркада" (Київ) 184 млн грн у межах гарантованої суми (200 тис. грн), погасивши 71,1% зобов'язань перед вкладниками фінустанови.

Згідно з повідомленням, для отримання коштів вкладники можуть звернутися з документом, що посвідчує особу, та ідентифікаційним номером до Ощадбанку, ПриватБанку, Укргазбанку, Кредобанку, Правекс Банку, Альфа Банку, ПУМБ, ТАСкомбанку, Ідея Банку, банку "Південний" або до Універсал банку.

Як повідомлялося, Національний банк України (НБУ) 25 серпня зарахував банк "Аркада" до категорії неплатоспроможних у зв'язку зі зменшенням нормативів капіталу менше ніж до однієї третини мінімального встановленого рівня (у зв'язку з втратою основного активу - будівлі головного офісу та відповідної земельної ділянки), а 24 вересня ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

ФГВФО 25 вересня розпочав ліквідацію банку "Аркада". Згідно з оцінками фонду ліквідація триватиме до 24 вересня 2023 року.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА