19:20 08.02.2021

У ВР мають намір підвищити вимоги до природних монополій на ринку газу, е/е, водо- і теплопостачання щодо закупівель

2 хв читати
У ВР мають намір підвищити вимоги до природних монополій на ринку газу, е/е, водо- і теплопостачання щодо закупівель

Законопроект №5020 про внесення змін до закону про державні закупівлі щодо закупівель природних монополій відносить операторів систем розподілу електроенергії, газорозподільних мереж, підприємства централізованого водопостачання та водовідведення, а також транспортування теплової енергії до замовників, які здійснюють закупівлі через систему ProZorro.

Згідно з текстом законопроекту, розміщеним на сайті ВР у понеділок, діяльність із розподілу природного та нафтового газу трубопроводами, розподілу електроенергії електромережами, централізоване водопостачання та водовідведення, а також транспортування теплової енергії віднесено до ознак, яким має відповідати суб'єкт господарювання, котрий здійснює діяльність в одній або декількох окремих сферах, щоб вважатися замовником закупівель згідно із законом про державні закупівлі.

Водночас уточнюється формулювання переліку видів діяльності в окремих сферах господарювання. Відповідно до законопроекту, ними, зокрема, є транспортування, розподіл, зберігання і постачання природного газу, його видобуток і надання послуг LNG, виробництво, транспортування та постачання електричної та теплової енергії, питної води, централізованого водопостачання і водовідведення.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що через невикористання системи ProZorro зазначеними суб'єктами господарювання і нерозкриття їхніх витрат неможливо встановити, наскільки обґрунтованими є витрати таких природних монополій, що враховуються в тарифах.

Автори законопроекту при цьому посилаються на досвід країн ЄС, зазначаючи, що в них до природних монополій встановлюють жорсткі вимоги щодо прозорості та підзвітності, а тарифи операторів регулюють із метою захисту споживачів від необґрунтованих витрат і стимулювання належних інвестицій в інфраструктуру.

Як повідомлялося, 4 лютого голова енергокомітету ВР Андрій Герус і ще майже 60 нардепів зареєстрували в парламенті законопроект №5020 про внесення змін до закону про державні закупівлі щодо закупівель суб'єктів природних монополій. Як роз'яснив тоді Герус у Telegram-каналі, цей документ зобов'язує операторів систем розподілу е/е і газорозподільних мереж, а також підприємства теплокомуненерго і водоканали здійснювати свої закупівлі через систему Prozzoro, вважаючи, що це сприятиме прозорості використання тарифних коштів і дасть змогу уникнути завищення цін під час таких закупівель.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА