07:54 09.02.2021

У 2021р. зафіксовано рекордну кількість виведених в аварійний ремонт енергоблоків ТЕС

2 хв читати
У 2021р. зафіксовано рекордну кількість виведених в аварійний ремонт енергоблоків ТЕС

Проходження нинішнього осінньо-зимового періоду ознаменувалося роботою АЕС на зниженій потужності, рекордно низькими запасами вугілля на складах ТЕС і рекордною кількістю енергоблоків ГК ТЕС, виведених в аварійний ремонт, зазначив глава правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"АЕС працюють на меншій, ніж у попередні роки потужності. Бракує 1-1,5 тис. МВт. У нас дійсно рекордно низькі запаси вугілля і історично рекордна кількість енергоблоків теплових електростанцій, виведених в аварійний ремонт. Всього в пік споживання таких енергоблоків було 20. Це дуже багато. І потужність, яка виявилася нам несподівано недоступною, становила 5,5-6,5 ГВт", - роз'яснив ситуацію Кудрицький в ефірі програми "Свобода слова" на каналі ICTV у понеділок увечері.

За його словами, аварійний ремонт означає, що енергоблоки були заявлені як придатні до роботи, перебували в резерві, але, коли, наприклад, диспетчер НЕК видавав команду на включення для збалансування енергосистеми, енергоблоки виявлялися несправними.

Водночас, на його думку, ТЕС не скористалися сприятливою кон'юнктурою, що склалася на ринку в середині осені, коли було очевидно, що АЕС через зсув ремонтної кампанії працюватимуть на зниженій потужності, і відповідно, ТЕС змогли б продати більше електроенергії і за вищою ціною, ніж була влітку.

"Це був гарний час, щоб попрацювати і привезти вугілля. Але чому це все-таки не було зроблено, належить розібратися", - сказав глава "Укренерго".

Як повідомлялося, за даними НЕК "Укренерго" запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій (ТЕС) за листопад 2020-го - січень 2021 року знизилися на 5,7% - до 436,8 тис. тонн, зокрема запаси газового вугілля знизилися в 7,3 раза - до 293 тис. тонн, антрацитового - в 2,6 раза, до 143,8 тис. тонн.

НЕК "Укренерго" готується забезпечувати балансування енергосистеми в умовах прогнозованого значного зниження температури (до -10° С) в період 8-20 лютого і низьких запасів палива за рахунок роботи теплових блоків ПАТ "Центренерго" на газі, збільшення виробництва гідроенергетики і імпорту ресурсу, не плануючи обмежень споживання е/е.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА