13:40 09.02.2021

Україна ініціює переговори з Німеччиною про авансування "зеленого" водню

2 хв читати
Україна ініціює переговори з Німеччиною про авансування "зеленого" водню

В.о. глави Міненерго України Юрій Вітренко в рамках обговорюваної з німецькою стороною співпраці у водневій економіці запропонує розглянути можливість авансування транспортування або експорту "зеленого" водню з України до Німеччини.

"Ми хотіли б розглянути питання щодо можливості структурування відповідних контрактів, що передбачатимуть авансові платежі з боку Німеччини за "зелений" водень", - наводить прес-служба Міненерго слова Вітренка під час відеоконференції з представниками Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини, яка відбулася днями.

За словами в.о. міністра, за допомогою авансу Україна зможе фінансувати розвиток зеленої та водної енергетики, яка заміщає вугільну генерацію.

"Потрібно переходити від вкладання коштів у модернізацію вугільної генерації до інвестування у генерацію на відновлювальних джерелах, системи накопичення енергії, новітні технології. Це дозволить Україні позбутися вугільної залежності", - зазначив Вітренко.

За словами експертів, транспортування водню може також стати альтернативою транзиту газу, обсяги якого можуть іще впасти після завершення контракту з "Газпромом" у 2025 році.

Учасники зустрічі на чолі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем також обговорили співпрацю з німецьким товариством над проектом трансформації вугільних регіонів, який впроваджуватиметься за підтримки уряду Німеччини.

"Важливо, що сьогодні під час зустрічі з німецькими партнерами очільник уряду вперше проголосив конкретні дати відмови України від використання вугілля. Україна розглядає декілька сценаріїв поступової відмови", - прокоментував зустріч заступник міністра енергетики Ярослав Демченков.

За його словами, перший сценарій передбачає виконати поступову відмову до 2040 року. Вона можлива за умови отримання Україною міжнародної фінансової підтримки процесу фізичного закриття шахт, інтеграції українських та європейських енергетичних ринків і реалізації інвестиційних проектів із заміщення теплової вугільної генерації кліматично-нейтральними потужностями.

"Інший сценарій - песимістичний - це відмова від використання вугілля до 2070 рік. Ми маємо посилити міжнародне співробітництво та зробити технологічний стрибок, щоб досягти амбітної цілі до 2040 року та стати кліматично нейтральною країною до 2050 року", - доповнив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА