10:42 12.02.2021

Глава Нацбанку України запевняє в максимальному захисті законності націоналізації ПриватБанку та незалежності центробанку

2 хв читати
Глава Нацбанку України запевняє в максимальному захисті законності націоналізації ПриватБанку та незалежності центробанку

Нацбанк України залишається незалежним і рівновіддаленим від усіх гілок влади для ухвалення професійних зважених рішень у монетарній і макропруденційній політиці й захищатиме законність націоналізації ПриватБанку, заявив глава НБУ Кирило Шевченко.

"Запевняємо, що докладемо всіх зусиль для захисту законності рішень про націоналізацію Приватбанку, збереження фінансової стабільності та не допустимо втрати коштів платників податків", - написав він, коментуючи ухвалену цього тижня резолюцію Європарламенту про імплементацію Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Глава НБУ нагадав, що минулого року Верховна Рада ухвалила банківський закон №590-IX, що унеможливило повернення ПриватБанку (Київ) колишнім власникам і посилило стійкість банківського сектору.

Шевченко зазначив, що Нацбанк України з великою повагою ставиться до застережень від колег із Європарламенту щодо тиску на незалежність центрального банку.

"Маємо запевнити, що незалежності НБУ нічого не загрожує. На сьогодні ніхто не може диктувати Національному банку, який встановлювати курс гривні чи облікову ставку", - заявив глава регулятора.

Він зазначив, що всі важливі рішення ухвалюються колегіально, й підтримується конструктивний діалог на регулярних зустрічах із представниками інших держорганів на засіданнях Ради фінансової стабільності.

"Національний банк був і залишається технократичним інститутом", - наголосив Шевченко.

Він додав, що НБУ планує і надалі сприяти наближенню банківського законодавства України до законодавства Європейського союзу та запровадженню найкращих світових практик функціонування банків. Як приклад він навів переданий нещодавно на розгляд Верховної Ради погоджений з експертами Міжнародного валютного фонду законопроект про вдосконалення корпоративного управління у банках.

За словами Шевченка, ухвалення цього закону стане важливим кроком для подальшого посилення інституційності та незалежності НБУ, підвищить відповідальність керівництва банків за ухвалені рішення і сприятиме прозорості та стабільності їхньої діяльності.

"Запропоновані норми запровадять оновлені вимоги щодо структури капіталу та нормативів його достатності відповідно до директиви ЄС CRD IV та регламенту CRR. Також він дозволить банкам запровадити процеси оцінки достатності внутрішнього капіталу (ICАAP) та внутрішньої ліквідності (ILAAP)", - уточнив глава НБУ.

Як повідомлялося, представники ЄС неодноразово наполягали на продовженні розслідування діяльності керівників і власників ПриватБанку до його націоналізації наприкінці 2016 року, на яку держава витратила понад $6 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА