12:24 16.02.2021

Китайські інвестори "Мотор-Січі" заявили про зростання кількості позивачів та претензій в арбітражі до України до $3,6 млрд

3 хв читати
Китайські інвестори "Мотор-Січі" заявили про зростання кількості позивачів та претензій в арбітражі до України до $3,6 млрд

Китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" збільшили попередню вартість вимог до України в міжнародному арбітражі з $3,5 млрд до $3,6 млрд, повідомляється на створеному ними сайті до так і не проведених 31 січня цього року зборів акціонерів ПАТ.

"Зростання суми попередніх вимог зумовлене тим, що початкова група позивачів була розширена шляхом включення ще декількох китайських акціонерів, які також зазнали значних збитків унаслідок дій України в порушення її міжнародних зобов'язань", - зазначили позивачі.

За їхніми даними, інвестиційний спір має розглядатися арбітражним судом ad hoc, який наразі формують сторони.

Як повідомлялося, китайські інвестори ініціювали арбітраж проти держави Україна в грудні 2020 року. Вони стверджують, що українська влада експропріювала їхні інвестиції, а також порушила інші їхні права, передбачені міжурядовою угодою про заохочення і взаємний захист інвестицій між Україною і Китаєм від жовтня 1992 року. Інтереси китайських інвесторів представляють міжнародні юридичні компанії WilmerHale, DLA Piper та Bird & Bird. Радником із питань українського права в міжнародному арбітражі буде компанія Arzinger.

За даними джерела в уряді, нині близько 75% акцій "Мотор Січі" вже належать групі китайських власників, і якась частина спірного пакета акцій є заставою з фінансування, наданого, зокрема, China Development Bank.

На початку серпня 2020 року Beijing Xinwei повідомила, що відмовилася від спроби отримати дозвіл на купівлю "Мотор Січі" спільно з держконцерном "Укроборонпром", і тепер її новим партнером є DCH Олександра Ярославського. Компанії вже чотири рази подавали заяви до АМКУ, востаннє - у грудні минулого року, проте поки що безрезультатно.

Чергова спроба провести збори акціонерів 31 січня цього року знову завершилася невдало через арешт акцій за ініціативою Служби безпеки України, який було накладено у 2017 році на 41% акцій, а потім у 2018 році розширено на всі акції компанії. "Досудове розслідування встановило, що з 2016 року до сьогодні невстановлені особи з числа нинішніх і колишніх посадовців і кінцевих бенефіціарних власників "Мотор Січі", діючи за попередньою змовою між собою з метою послаблення держави шляхом руйнування зазначеного підприємства (...), здійснили низку операцій купівлі-продажу контрольного пакета акцій товариства на користь іноземних компаній, які мають намір перемістити активи та виробничі потужності товариства за межі України, що призведе до його ліквідації та знищення", - зазначено у рішенні суду від 7 вересня 2017 року.

Президент України Володимир Зеленський за рішенням Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) 29 січня 2021 року ввів санкції стосовно громадянина Китаю Ван Цзіна та пов'язаних із ним Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd; Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd (обидві - Пекін); Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські о-ви) і Hong Kong Skyrizon Holdings Limited (Гонконг), які намагаються останніми роками реалізувати в Україні права акціонерів ПАТ "Мотор-Січ". У зв'язку з цим Китай направив ноту Міністерству закордонних справ України.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту до Києва наприкінці серпня 2019 року тодішній радник президента США з питань безпеки Джон Болтон. Наприкінці позаминулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову операцію із залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продане китайському покупцю. Згідно з інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", це питання також порушували під час візиту в Україну заступника держсекретаря США Стівена Бігана наприкінці серпня 2020 року.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більше ніж 100 країн світу. Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 532,7 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 20,2% - до 7 млрд 679,5 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА