14:06 16.02.2021

Вітренко підтримує об'єднання "Центренерго" з шахтами та його приватизацію

2 хв читати
Вітренко підтримує об'єднання "Центренерго" з шахтами та його приватизацію

Виконувач обов'язків міністра енергетики України Юрій Вітренко підтримує створення вертикально-інтегрованої компанії на базі ПАТ "Центренерго" та державних шахт із її подальшою приватизацією.

"Я бачу переваги вертикальної інтеграції. Питання лише у виборі конкретних шахт, щоб ця інтеграція була справді ефективною, були певні синергії", - сказав він в ексклюзивному коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

На думку Вітренка, поточна збиткова діяльність "Центренерго", яке змушене спалювати газ для вироблення електроенергії на тлі морозів та низьких запасів вугілля, не має впливати на фінансову привабливість компанії як об'єкта приватизації.

"Ціна приватизації визначається щодо майбутніх прибутків, а не історичних прибутків. Це (поточна діяльність - ІФ) просто вплине на фінансовий результат цього року, але приватизація - це завжди про майбутнє, а не про минуле", - сказав Вітренко.

Як повідомлялося, "Центренерго" звернулося до уряду з проханням допомогти знизити ціну постачань газу ТЕС компанії та отримати відстрочку оплати, а також звільнити від нарахування вартості перевищення замовленої потужності з боку операторів газорозподільних мереж.

Компанія пояснює, що не планувала використання таких значних обсягів природного газу у своїй звичайній господарській діяльності, тому вважає цю ситуацію форс-мажором.

За інформацією "Центренерго", електростанції компанії, у відповідь на звернення Міненерго та "Укренерго", з метою підтримки стабільності енергосистеми та підвищення навантаження на ТЕС, щодоби спалюють до 9 млн куб. м природного газу (в дні пікового навантаження), що неминуче призведе до значних збитків.

ТЕС "Центренерго" в умовах зниження рівня вугільного складу, який виник через його перевитрату в листопаді-грудні 2020 року при зниженій потужності АЕС через ремонт, почали з 18 січня 2021 року підключати блоки на резервному паливі (газі) з метою покриття дефіциту вироблення електроенергії в морозні дні.

У листі "Центренерго" від 15 січня на ім'я голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, підписаному членом дирекції Ярославом Громком, зазначається: при поточній ціні газу 8,6 тис. грн/куб. м собівартість виробництва е/е на газу становить 2,75 тис. грн/МВт-год. При цьому зазначалося, що при наявному рівні price caps на ринку е/е максимальна ціна ресурсу становить 1,775 тис. грн/МВт-год.

"Центренерго" експлуатує 23 блоки (18 - пиловугільних і 5 - газомазутних) на Вуглегірській, Зміївській і Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7690 МВт. Державі належить 78,3% акцій товариства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА