14:42 16.02.2021

Обговорення з МВФ вирішення проблем в енергосекторі триває - глава Міненерго

2 хв читати
Обговорення з МВФ вирішення проблем в енергосекторі триває - глава Міненерго

Україна та Міжнародний валютний фонд (МВФ) продовжують обговорювати можливі шляхи подолання проблем в енергосекторі, Україна підтверджує зобов'язання скасувати обмеження ціни на газ для населення після березня і для теплокомуненерго в режимі спецобов’язків (ПСО) - після квітня, повідомив в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

"Обговорення не припинялося: ми обговорювали різні підходи та різні вирішення тих проблем, які накопичилися в електроенергетиці та газовому секторі", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у кулуарах форуму Ukraine 30 у Києві у вівторок.

Торкаючись впровадженого до кінця березня обмеження ціни на електроенергію в 1,68 грн/кВт-год, Вітренко повідомив, що остаточне рішення з цього питання ще напрацьовується. "Щодо електроенергії ми ще напрацьовуємо механізми, що робити на найближче майбутнє і на більш довгостроковий період. Обговорюємо з тим самим МВФ", - зазначив глава Міненерго.

За його словами, для ТКЕ також напрацьовуються рішення для їх стабільного розвитку після скасування режиму ПСО: "Щоб тарифи до кінця року точно не збільшувалися і щоб потім ми теж не бачили якогось надзвичайного зростання".

Коментуючи свою заяву про те, що після скасування з квітня обмеження ціни газу для населення в 6,99 грн/куб. м він не подорожчає до кінця року, Вітренко уточнив, що йдеться про річний продукт, багато що залежить від активних дій уряду.

"За певних умов і певних активних дій уряду можна зробити так, щоб ринковим способом ринкова ціна такого річного продукту не перевищувала 6,99. Ми бачимо для цього реальні можливості", - наголосив керівник Міненерго.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів постановою №25 від 18 січня 2021 року впровадив граничну ціну на газ для населення 6,99 грн/куб. м (з урахуванням ПДВ, плати за транспортування магістральними газопроводами до внутрішніх точок виходу з газотранспортної системи) в лютому-березні 2021 року шляхом розширення карантинної постанови №1236 від 9 грудня 2020 року.

Для можливості встановлення граничної ціни на природний газ уряд вніс його до переліку соціально значущих товарів, затверджених постановою №341 від 22 квітня 2020 року.

Наприкінці квітня минулого року Кабмін продовжив до 1 травня 2021 року покладання на НАК "Нафтогаз України" спеціальних обов’язків із продажу природного газу виробникам теплової енергії. Ціна розраховується з урахуванням змін котирувань на європейських газових хабах. Зокрема, минулого тижня "Нафтогаз" повідомив, що в січні-2021 ціна збільшилася на 20,1% порівняно з груднем 2020 року - до 7 тис. 331,45 грн/тис. куб. м (без урахування ПДВ і витрат на транспортування).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА