Експорт борошна у 2020/2021 МР впаде у 2,5 раза, до 130 тис. тонн

Виробництво в Україні пшеничного борошна за підсумками 2020/2021 маркетингового року (МР) знизиться на 9,7%, до 1,96 млн тонн, а експорт впаде у 2,5 раза і становитиме менше ніж 130 тис. тонн через зростання цін на пшеницю, повідомив директор асоціації "Борошномели України" Родіон Рибчинський на конференції AgriForum у середу.
"Обсяг виробництва борошна з року в рік протягом десятиліття знижується. Це навіть із урахуванням тіньового ринку, який оцінюється у 25-30%. У поточному році, я гадаю, що обсяги виробництва будуть близькі до 2 млн тонн борошна пшеничного, яке становить понад 95% у виробництві", - зазначив директор асоціації.
Рибчинський також відзначив зростання експорту хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів у 2020 році, який зріс у натуральному вираженні на 3,8%, до 10,8 тис. тонн, а у грошовому на 13,8% - до $198 млн. При цьому імпорт цієї продукції зріс за той самий період на 19,2%, до 3,1 тис. тонн у натуральному вираженні і на 24% - до $101,3 млн у грошовому.
Експерт зазначив, що в Україні щорічно закривається декілька десятків підприємств-виробників борошна, переважно розташованих у сільській місцевості. За його словами, більшість цих виробництв є бюджетоутворюючими для своїх населених пунктів, оскільки цикл виробництва борошна забезпечує роботою до 100 осіб.
Як повідомлялося, Мінекономіки прогнозує зниження експорту зернових у 2020/21 МР на 20,5% порівняно з попереднім МР - до 45,4 млн тонн, зокрема експорт пшениці скоротиться на 14,6% - до 17,5 млн тонн, кукурудзи - на 22,4%, до 23,5 млн тонн, і ячменю на 23,8% - до 3,82 млн тонн.