12:58 19.02.2021

ПриватБанк вимагає відводу двох членів науково-консультативної ради від розгляду справи про виплату банком компаніям Суркісів $350 млн

2 хв читати
ПриватБанк вимагає відводу двох членів науково-консультативної ради від розгляду справи про виплату банком компаніям Суркісів $350 млн

Державний ПриватБанк (Київ) звернувся із заявою про відвід членів науково-консультативної ради Костянтина Гусарова й Дениса Сібільова від розгляду справи про оскарження рішення суду від 2017 року про зобов'язання ПриватБанку обслуговувати розміщені до націоналізації на рахунках його кіпрської філії депозити компаній братів Суркісів, які оцінюють зобов'язання за ними в $347,4 млн.

Як повідомила прес-служба банку в п'ятницю, завідувач кафедри цивільного процесу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Гусаров у цій самій справі робив висновки на замовлення позивачів, а отже, взагалі не мав права висловлювати свою позицію за запитом суду, як член Науково-консультативної ради при Верховному Суді, у зв'язку з прямою законодавчою забороною.

Крім того, ПриватБанк зазначив, що інший тотожний висновок про необхідність закриття касаційного провадження підготував доцент цієї ж кафедри Сібільов, який перебуває в прямій трудовій залежності від свого керівника Гусарова і є разом з ним помічником-консультантом нардепа Олександра Лукашева, що, на думку банку, може свідчити про наявність ознак упередженості під час підготовки висновку.

Прес-служба нагадала, що ПриватБанк звернувся до Верховного Суду із заявою про відвід від розгляду цієї справи судді Сергія Погрібного, за ініціативою якого до матеріалів справи було додано висновки науково-консультативної ради при Верховному Суді, що полягають у необхідності закриття касаційного провадження і залишення в силі постанови Печерського районного суду міста Києва без надання оцінки щодо її законності.

Як повідомлялося, Печерський райсуд Києва 9 лютого 2017 року своєю ухвалою за позовом компаній Суркісів зобов'язав ПриватБанк виконувати умови депозитних договорів, укладених кіпрською філією банку (до націоналізації) з відповідними компаніями. Спроба Кабміну оскаржити цей вердикт в апеляційному суді не мала успіху, однак уряд подав касацію.

Поки що 15 квітня 2020 року Київський апеляційний суд відхилив апеляцію держвиконавця, залишивши в силі роз'яснення судді Підпалого рішення 2017 року у вигляді зобов'язання ПриватБанку компенсувати компаніям Суркісів $250 млн.

На підставі рішення судді Підпалого одразу шість британських компаній-стягувачів 28 квітня 2020 року окремо звернулися до ДВС із заявою про його примусове виконання, а 29 квітня ДВС Печерського району відкрила виконавче провадження і направила відповідне повідомлення боржнику.

Як уточнив агентству "Інтерфакс-Україна" юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв, загальний розмір вимог компаній становить $347,4 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА