11:22 24.02.2021

"Бритіш Американ Тобакко" виграла апеляцію щодо штрафу АМКУ на 450 млн грн

3 хв читати
"Бритіш Американ Тобакко" виграла апеляцію щодо штрафу АМКУ на 450 млн грн

Північний апеляційний господарський суд 23 лютого задовольнив скаргу (BAT) ПрАТ "А/Т Тютюнова компанія "В.А.Т.-Прилуки", що належить British American Tobacco, на рішення суду першої інстанції та Антимонопольного комітету України (АМКУ) про штраф у 450 млн грн, повідомила прес-служба компанії в середу.

"Суд апеляційної інстанції уважно вивчив докази та факти у справі й переконався в помилковій правовій позиції суду першої інстанції та безпідставності кваліфікацій Антимонопольного комітету України, про що ми раніше неодноразово говорили", - зазначила прес-служба BAT.

Компанія заявила, що вітає прийняте після тривалих судових дебатів рішення суду та вважає його справедливим, а також називає його запорукою стабільного функціонування правової держави в Україні та потужним позитивним сигналом інвесторам зі всього світу.

Як повідомлялося, АМКУ в жовтні 2019 року наклав штраф розміром 6,5 млрд грн за антиконкурентні погоджені дії на виробників і дистриб'юторів сигарет: "Тедіс Україна" - 3,4 млрд грн, "Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб'юшн" - 370 млн грн, "Філіп Морріс Україна" - 810 млн грн, ПАТ "Джей Ті Інтернешнл Україна" - 430 млн грн, ПрАТ "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" - 490 млн грн, "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" - 170 млн грн, "Імперіал Тобакко Юкрейн" - 290 млн грн, ТОВ "Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна" - 80 млн грн, ПрАТ "А/Т Тютюнова компанія "В.А.Т.-Прилуки" - 450 млн грн, а також зобов'язав ці компанії припинити порушення.

Згідно з базою судових рішень, Північний апеляційний госпсуд розглядав позов "В.А.Т.-Прилуки" на штраф АМКУ в закритому режимі на вимогу антимонопольного відомства.

"Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна" 26 січня 2021 року програла апеляцію за вже сплаченим нею штрафом АМКУ в 80 млн грн у Північному апеляційному господарському суді. За даними компанії, накладений АМКУ штраф був сплачений, щоб уникнути нарахування пені, хоча виробник не визнав своєї провини.

Водночас "Тедіс Україна" 2 лютого першою домоглася у Верховному Суді задоволення касаційної скарги до АМКУ і визнання недійсним штрафу на 3,4 млрд грн, який компанія поки що не платила. Верховний Суд зазначив, що задовольнив касацію через неможливість притягнення будь-якої особи до відповідальності на підставі рішень АМКУ в інших справах (що не має преюдиціального значення), без обов'язкового доведення провини в кожному окремому випадку та враховуючи помилковість юридичної кваліфікації дій ТОВ "Тедіс Україна".

British American Tobacco - велика міжнародна тютюнова компанія, яка має фабрики в 42 країнах. Портфель компанії складається з глобальних брендів сигарет і дедалі більшого асортименту виробів із потенційно зниженим ризиком, зокрема продукти в сегменті вейпінгу, систем для нагрівання тютюну та ін.

В Україні їй належить ПрАТ "А/Т Тютюнова компанія "В.А.Т.-Прилуки", заснована в 1993 році на базі Прилуцької тютюнової фабрики. За даними BAT, сукупні інвестиції в розвиток і модернізацію тютюнової фабрики в Прилуках становлять понад $550 млн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА