17:53 24.02.2021

"Укртранснафта" розпочала прийом на зберігання української частини нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок"

3 хв читати
"Укртранснафта" розпочала прийом на зберігання української частини нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок"

АТ "Укртранснафта" розпочало прийом на тимчасове відповідальне зберігання об'єктів частини нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" (СЗН), повідомила прес-служба компанії в середу.

"За рішенням Вищого антикорупційного суду "Укртранснафта" має забезпечити охорону та утримання в належному стані об'єктів нафтопродуктопроводу, що розташовані на території України. При цьому компанія не здійснюватиме управління системою", - йдеться в повідомленні.

Витрати на утримання трубопроводу погоджені НАК "Нафтогаз України", а держава має компенсувати компанії ці витрати відповідно до чинного законодавства.

Як повідомлялося, "Прикарпатзахідтранс" експлуатує ділянку нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" протяжністю близько 1,1 тис. км, що призначений для прокачування дизельного палива з Росії та Білорусі і для внутрішніх потреб України, і для транзиту до Європи, зокрема до Угорщини. Проектна потужність магістралі - 3,5 млн тонн на рік.

Українська ділянка СЗН належить "Прикарпатзахідтранс" (Рівне). До 2016 року "Прикарпатзахідтранс" був структурним підрозділом "Транснафтопродукту" російської "Транснафти". У лютому 2016 року "Транснафта" продала "Прикарпатзахідтранс" швейцарській International Trading Partners AG. У березні 2019 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив виробничому унітарному підприємству "Нафтобітумний завод", що належить великому приватному білоруському нафтотрейдеру "Інтерсервіс", отримати контроль над ТОВ "Прикарпатзахідтранс".

Нині ТОВ "Прикарпатзахідтранс" зі статутним капіталом 105 млн 563,427 тис. грн належить ВУП "Нафтобітумний завод" (51%), International Trading Partners (48%) та Анатолію Шеферу (1%).

Трубопровід був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва. Водночас дочірня компанія російської АК "Транснафтопродукт" зазначений трубопровід у власність України не передала. У 2011 році Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок", що проходить територією України, за Україною, а Апеляційний і Вищий господарський суд у 2014-2015 роках рішення підтвердили.

Проте в 2015 році Госпсуд Рівненської області рішення скасував нібито за нововиявленими обставинами. У подальшому, в 2017 році, той самий суд рішенням визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу за ТОВ "Прикарпатзахідтранс. У його основу було покладено висновок судової інженерно-технічної експертизи експертів ДП "УкрДІАП" про те, що цей трубопровід не є магістральним. НАБУ вважає такий висновок завідомо неправдивим, тому спільно зі Службою безпеки України в лютому цього року висунуло підозри експерту.

Президент України Володимир Зеленський указом від 19 лютого 2021 року ввів у дію рішення РНБО "Про вжиття заходів для захисту майнових інтересів держави", яким, зокрема, доручив Кабміну визначити центральний орган виконавчої влади, відповідальний за збереження та експлуатацію частини нафтопродуктопроводу, що проходить територією України.

За словами глави РНБО Олексія Данілова: "Дано вказівку усім відповідним органам: законним способом повернути у власність українського народу і розібратися, чому власність держави опинилася в приватних руках".

Вищий антикорупційний суд 23 лютого 2021 року визначив, що майно "Прикарпатзахідтранс" буде передано Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), воно перебуватиме на зберіганні в "Укртранснафти".

"Укртранснафта", 100% акцій якої перебувають в управлінні НАК "Нафтогаз України", є оператором нафтотранспортної системи країни.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

Кабмін спрощує умови для імпорту Україною електроенергії

ЄС може виділити Україні EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні за Ukraine Facility

Графіки відключень е/е тривають у Харківській області, у денні години в енергосистемі профіцит - Міненерго

ЄС виділяє EUR121 млн на докапіталізацію ЄБРР для збільшення допомоги Україні

"Енергоатом" і Westinghouse розпочали проєкт будівництва ХАЕС-5,6 за технологією АР1000

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА