17:56 01.03.2021

УСПП підтримує підвищення акцизу на тютюнові вироби для нагріву на 200% із квітня з подальшим зростанням на 30% до 2025 р.

3 хв читати
УСПП підтримує підвищення акцизу на тютюнові вироби для нагріву на 200% із квітня з подальшим зростанням на 30% до 2025 р.

Підвищення акцизу на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) на 200% із 1 квітня цього року і його подальше зростання на 30% (загалом до 320%) у 2022-2025 роках - таке компромісне рішення дасть змогу уникнути занадто різких цінових стрибків і забезпечить більше податкових надходжень, ніж альтернативний "шоковий" сценарій, вважає Український союз промисловців та підприємців (УСПП).

Як повідомляється на сайті УСПП у понеділок, діловий союз підтримує відповідний законопроект №4278, що передбачає такий порядок підвищення акцизу. При цьому організація вважає, що цей підхід серед іншого збереже робочі місця в компаніях, легальний ринок, не зменшивши при цьому податкові надходження до бюджетів різних рівнів.

За даними ділового союзу, парламентський комітет із фінансів, податкової та митної політики під час розгляду законопроекту №4278 підтримав підвищення ставки акцизу на тютюнові вироби для ТВЕН у 2021 році на 200% і подальше щорічне підвищення на 30% у 2022-2025 роках.

УСПП посилається в прес-релізі на дані Інституту економіки та прогнозування НАН України, згідно з якими поступове підвищення ставок акцизного податку на ТВЕН протягом п'яти років забезпечить на 18,7 млрд грн більше податкових надходжень, ніж альтернативний "шоковий" сценарій із підвищенням акцизу відразу в 4,2 разу нинішнього року.

При цьому УСПП уточнив, що за моделі поступового зростання акцизу тютюнова компанія "Філіп Морріс Україна" гарантувала сплату понад 11 млрд грн акцизу на ТВЕН до держбюджету України протягом 2021-2022 років.

В УСПП наголосили, що законодавчі зміни, котрі впливають на споживчий кошик, мають корелювати з платоспроможністю споживачів, на яких у результаті вплине подорожчання продукції. "Інакше така ситуація стимулюватиме контрабанду і тіньовий сектор", - підсумували в діловому союзі.

Як повідомлялося, Верховна Рада 16 січня 2020 року ухвалила закон №1210, який ввів поправки до Податкового кодексу України (ПКУ), що підвищують ставку акцизного податку на тютюнові вироби для електричного нагрівання з 1 січня 2021 року вчетверо. Також для ТВЕН буде впроваджено окрему товарну підгрупу.

Американська торговельна палата (American Chamber of Commerce, AmCham, АТП) в Україні закликала в лютому 2021 року голову профільного Комітету Данила Гетманцева внести зміни до ПКУ щодо ставки акцизу на ТВЕН.

На думку компаній-членів палати, план підвищення ставки акцизного податку на сигарети потребує перегляду шляхом його збільшення до 2030 року з 10% щорічним підвищенням ставок, а також збереження нинішньої ставки адвалорної складової акцизного податку.

Philip Morris International (PMI) - один із найбільших світових виробників тютюнових виробів. Випускає сигарети більше ніж на 50 фабриках і продає їх у 180 країнах.

В Україні компанія працює понад 20 років. В Україні PMI володіє фабрикою в Харківській області, на підприємствах компанії працюють понад 1,3 тис. осіб.

PMI знизила в 2020 році відвантаження сигарет в Україні на 4,3% порівняно 2019 роком з огляду на загальне зниження ринку, яке вдалося частково компенсувати збільшенням частки ринку ТВЕН.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА