07:05 02.03.2021

Зниження народжуваності загрожує економічному зростанню Китаю

2 хв читати
Зниження народжуваності загрожує економічному зростанню Китаю

Китай, можливо, впорався з наслідками пандемії коронавірусу, але перспективу зростання економіки затьмарює зниження народжуваності в країні, пише The Wall Street Journal.

У короткостроковій перспективі китайська економіка виглядає досить сильною, чому сприяли ефективні заходи стримування поширення COVID-19 і великі державні вкладення. Деякі економісти раніше цього року прогнозували, що Китай може вже до 2028 року обігнати США і стати найбільшою економікою світу - на кілька років раніше, ніж очікувалося.

Однак найбільш густонаселена країна світу програє, коли йдеться про демографічну ситуацію, зазначає WSJ. За даними видання, існує низка свідчень, що в 2020 році в Китаї народилося менше дітей, ніж у будь-якому іншому році з 1961 року, коли країна зіткнулася з масовим голодом.

У звіті, опублікованому Capital Economics минулого місяця, йдеться, що уповільнення зростання продуктивності праці і скорочення робочої сили, ймовірно, не дозволять Китаю коли-небудь випередити економіку США, а якщо це і вдасться - Сполучені Штати знову вийдуть на перше місце завдяки імміграції, яка забезпечує приплив нових працівників.

Чисельність робочої сили в Китаї, як очікується, буде скорочуватися більш ніж на 0,5% на рік, випливає зі звіту Capital Economics. Водночас, у США прогнозується збільшення кількості працюючих протягом найближчих 30 років за рахунок більш високої народжуваності порівняно з Китаєм і імміграцією.

Згідно з консенсус-прогнозом демографів і економістів, опитаних WSJ, народжуваність у Китаї у 2020 році впала на 15% проти попереднього року, коли в країні було зафіксовано 14,65 млн новонароджених. Найбільш стримані оцінки припускають падіння на 10%.

"Проблема низької народжуваності в Китаї реальна, і вона збережеться", - зазначає Цай Юн, соціолог в Університеті Північної Кароліни в Чапел-Гіллі, якого цитує видання.

Раніше китайська влада заявляла, що автоматизація виробництва частково компенсує наслідки зменшення кількості працівників. Економіст Brookings Institution Девід Долар висловлює сумніви щодо цього припущення. "Буде складно координувати фактичні зміни в сфері автоматизації зі скороченням чисельності робочої сили", - наводить його слова WSJ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА