16:46 03.03.2021

МХП планує до кінця 2023 року відкрити в Україні 2 тис. "М’ясомаркетів"

4 хв читати
МХП планує до кінця 2023 року відкрити в Україні 2 тис. "М’ясомаркетів"

 Агрохолдинг "МХП" планує в рамках зміни формату продажу відкрити в Україні 2 тис. магазинів "М’ясомаркет" до кінця 2023 року, передусім за рахунок модернізації франчайзингової мережі магазинів "Нашої Ряби", випливає з матеріалів "Forbes Україна".

"McKinsey (міжнародна консалтингова компанія - ІФ) оцінює дефіцит магазинів біля дому в Україні приблизно в 7 тис. одиниць. Ми хочемо зайняти орієнтовно 30% цього ринку", - повідомив виданню голова правління МХП Юрій Косюк.

За даними Forbes, у магазинах "М’ясомаркет" розширення асортименту відбудеться за рахунок супутніх м'ясу товарів (спеції, маринади, овочі тощо), з яких 40% постачатиме МХП, а решту 60% - сторонні постачальники. Асортимент нових магазинів збільшиться в 7-14 разів – до 150-420 видів найменувань порівняно з магазинами охолодженої курятини "Наша Ряба", а їхня площа становитиме не менше ніж 45 кв. м. Forbes уточнило, що перші "М’ясомаркети" збільшили виручку в середньому на 25-30%, а обсяги продажу м'яса птиці - на 20% порівняно з магазинами "Нашої Ряби", що працювали на їхньому місці.

"Ринок хоче магазинів біля дому, які давали б не лише м'ясо, а і якийсь мінімальний набір продуктів. Те, що ми робимо, потрібно було починати три роки тому", - зазначив бізнесмен.

Згідно з даними Forbes, нова мережа розвиватиметься за франчайзинговою моделлю, інвестиції для відкриття одного "М’ясомаркету" агрохолдинг оцінює в $50-120 тис. з терміном окупності в три-чотири роки.

Видання повідомило, що з 2020 року МХП розвиває ресторанні формати. Компанія планує створення франчайзингової мережі шаурмових DönerMarket загальною кількістю близько 2 тис. торговельних точок, кожна з яких обійдеться франчайзі у $8−10 тис.

"Ми хочемо полегшити життя людини. 69% споживачів хочуть споживати різноманітну здорову їжу, але не роблять цього, бо це потребує багато часу і грошей. Ми пропонуємо рішення "під лінощі", - наводить видання коментар Косюка.

МХП планує також до кінця 2021 року розширити мережу франчайзингових гастростудій "Секрети шефа" щонайменше до 10 закладів, які працюють із середнім чеком до EUR3 і високою швидкістю подачі.

"Ми індустріальне підприємство і розуміємо, як зробити такий ресторан ефективним і безпечним. Навесні 2021 року компанія відкриє R&D-центр, який проводитиме найскладніші дослідження і вивчатиме потреби клієнта", - повідомив голова правління МХП.

Видання з посиланням на стратега фінтех-компанії Finteum Андрія Нестерука повідомляє, що інвестори більше вірять у кулінарні, ніж просто сировинні компанії. За його словами, виробники м'яса торгуються на біржах із мультиплікатором не більше ніж 10 EBITDA, водночас мультиплікатори сервісних компаній доходять до 20-30.

"Якщо МХП вдасться змінити позиціонування з сировинної компанії на сервісну, це допоможе йому збільшити капіталізацію в рази", - уточнив Нестерук.

Як повідомлялося, МХП - найбільший виробник курятини в Україні. Виробляє також зернові, соняшникову олію, продукти м’ясопереробки. На європейський ринок агрохолдинг постачає охолоджені півтуші курей, які переробляють, зокрема, на його підприємствах у Нідерландах і Словаччині. У лютому 2019 року МХП завершив операцію з придбання словенської компанії Perutnina Ptuj.

Виручка МХП за дев'ять місяців 2020 року знизилася на 6% - до $1,41 млрд. Агрохолдинг отримав $109 млн чистого збитку проти $276 млн чистого прибутку за дев'ять місяців 2019 року. Це пов'язано зі збитками від курсової різниці в $191 млн за січень-вересень 2020 року порівняно з прибутком у розмірі $182 млн за січень-вересень 2019 року. EBITDA МХП за зазначений період скоротилася на 7% - до $332 млн.

Обсяги продажу курятини агрохолдингом у 2020 році зросли на 4% порівняно з 2019 роком - до 698,02 тис. тонн. МХП за аналогічний період зібрав на 30% менше врожаю зернових із 356,04 тис. га землі - 1,7 млн тонн. Зокрема, урожай кукурудзи у 2020 році знизився порівняно з 2019 роком на 34% - до 864,53 тис. тонн, пшениці - на 30% до 208,14 тис. тонн, рапсу - на 34%, до 80,70 тис. тонн, сої - на 57%, до 43,19 тис. тонн за зростання врожаю насіння соняшнику на 9% - до 261,89 тис. тонн. Урожай інших зернових (включно з ячменем, житом, цукровим буряком, сорго) скоротився на чверть - до 248,47 тис. тонн.

Засновником, мажоритарним акціонером і головою правління МХП є український бізнесмен Юрій Косюк.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА