19:43 03.03.2021

Енергорегулятор має намір зобов'язати газопостачальників пропонувати населенню базові річні пакети на травень-квітень

2 хв читати
Енергорегулятор має намір зобов'язати газопостачальників пропонувати населенню базові річні пакети на травень-квітень

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) має намір зобов'язати всіх постачальників газу пропонувати побутовим споживачам базовий річний пакет терміном дії з 1 травня до 30 квітня.

"Постачальник, що постачає або планує постачати газ побутовим споживачам, зобов'язаний розмістити на власному сайті та пропонувати всім побутовим споживачам базову річну пропозицію терміном дії з 1 травня до 30 квітня наступного року", - зазначено у проекті змін до правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП №2496 від 30 вересня 2015 року.

Як наголошується в обґрунтуванні до проекту, схвалення якого планується на засіданні регулятора 5 березня, його ухвалення дасть змогу побутовим споживачам купувати газ протягом року за фіксованою ціною, що убезпечить їх від коливань цін на ринку.

Згідно з проектом змін до правил постачання газу, постачальники будуть зобов'язані оприлюднювати на власних сайтах ціну ресурсу, що постачається в рамках базової річної пропозиції, до 25 квітня кожного року.

Термін дії базового річного пакета не залежить від початку постачань споживачеві і триває до 30 квітня, випливає з проекту. При цьому постачальник не зможе змінювати ціну постачання в рамках річного пакета протягом періоду його дії.

Водночас постачальники матимуть можливість пропонувати інші позиції побутовим споживачам, розміщуючи їх на сайті у такий спосіб, щоб була можливість однозначно визначити, яка з них є базовою річною.

Під час постачання природного газу в рамках базової річної пропозиції оплата рахунку постачальника має бути здійснена не пізніше ніж 25 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Передбачається, що проект постанови про внесення змін до правил постачання газу і, відповідно, до типового договору про його постачання набуде чинності з 1 квітня поточного року.

Як повідомлялося, у Кабінеті Міністрів припускали можливість запуску річних контрактів на газ вже у другому кварталі 2021 року.

Глава уряду Денис Шмигаль також доручив голові НКРЕКП провести нараду з представниками теплокомуненерго для обговорення механізмів запуску річного продукту для ТКЕ.

Як наголосив Шмигаль, населення не має щомісяця відслідковувати, як змінюються ціни на ринку газу, тому річний продукт, який, за його словами, використовують всі розвинені країни, захистить населення від різких коливань цін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА