12:13 04.03.2021

Законопроект про націоналізацію "Мотор-Січ" днями буде внесено до ВР - голова фракції "Слуга народу"

4 хв читати
Законопроект про націоналізацію "Мотор-Січ" днями буде внесено до ВР - голова фракції "Слуга народу"

Законопроект про націоналізацію АТ "Мотор Січ" буде внесено до Верховної Ради цього або наступного тижня, повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія у коментарі телеканалу "Прямий".

"Ви знаєте, що там наклали санкції проти китайських компаній, і це питання обороноздатності для того, щоб врегулювати правовий статус компанії", - сказав він.

Арахамія наголосив, що наразі у "Мотор Січ" повністю невизначений стан, тоді як це містоутворювальне підприємство і на ньому працюють "десятки тисяч людей", які звертаються до профільного комітету парламенту і просять визначити його статус і майбутнє.

Щодо можливої реакції на націоналізацію китайських інвесторів Арахамія сказав, що необхідно проводити переговори з китайською стороною.

У свою чергу прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час прес-конференції в Києві в четвер повідомив, що уряд поки що не чув про такий законопроект і не працював над ним.

"Поки що ми працюємо над стабілізацією роботи цього підприємства в подальшому і неможливістю його, скажімо так, розтягнути в різні боки і втратити ту стратегічність й унікальність, які воно має", - повідомив прем'єр.

За його словами, питання збереження контролю над цілісністю і безперебійною роботою "Мотор-Січ", яке має стратегічне значення для України і володіє унікальними технологіями, - це пріоритет для держави.

"Тому питання, як залишити контроль, ми обговорюємо це на рівні уряду. Як забезпечити стабільність збереження цього підприємства, колективу, технологій, потужностей виробничих - це дуже важливо для того, щоб не дати можливості втратити той технологічний і кадровий ресурсний потенціал, школу підприємства - над цим ми працюємо", - сказав Шмигаль.

Як повідомлялося, китайські інвестори ініціювали арбітраж проти держави Україна в грудні 2020 року. Вони стверджують, що українська влада експропріювала їхні інвестиції, а також порушила інші їхні права, передбачені міжурядовою угодою про заохочення і взаємний захист інвестицій між Україною і Китаєм від жовтня 1992 року. Інтереси китайських інвесторів представляють міжнародні юридичні компанії WilmerHale, DLA Piper та Bird & Bird. Радником із питань українського права в міжнародному арбітражі буде компанія Arzinger.

За даними джерела в уряді, нині близько 75% акцій "Мотор Січі" вже належать групі китайських власників, і якась частина спірного пакета акцій є заставою за фінансуванням, наданим, зокрема, China Development Bank.

На початку серпня 2020 року Beijing Xinwei повідомила, що відмовилася від спроби отримати дозвіл на купівлю "Мотор Січі" спільно з держконцерном "Укроборонпром", і тепер її новим партнером є DCH Ярославського. Компанії вже чотири рази подавали заяви до АМКУ, востаннє - у грудні минулого року, проте поки що безрезультатно.

Чергова спроба провести збори акціонерів 31 січня цього року знову завершилася невдало через арешт акцій за ініціативою Служби безпеки України, який було накладено у 2017 році на 41% акцій, а потім у 2018 році розширено на всі акції компанії. "Досудове розслідування встановило, що з 2016 року до сьогодні невстановлені особи серед нинішніх і колишніх посадовців і кінцевих бенефіціарних власників "Мотор Січі", діючи за попередньою змовою між собою для послаблення держави шляхом руйнування зазначеного підприємства (...), здійснили низку операцій купівлі-продажу контрольного пакета акцій товариства на користь іноземних компаній, які мають намір перемістити активи та виробничі потужності товариства за межі України, що призведе до його ліквідації та знищення", - зазначено у рішенні суду від 7 вересня 2017 року.

Президент України Володимир Зеленський за рішенням Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) 29 січня 2021 року ввів санкції стосовно громадянина Китаю Ван Цзіна та пов'язаних із ним Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd; Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd (обидві - Пекін); Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські о-ви) і Hong Kong Skyrizon Holdings Limited (Гонконг), які намагаються останніми роками реалізувати в Україні права акціонерів ПАТ "Мотор-Січ". У зв'язку з цим Китай направив ноту Міністерству закордонних справ України.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту до Києва наприкінці серпня 2019 року тодішній радник президента США з питань безпеки Джон Болтон. Наприкінці минулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову операцію із залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продане китайському покупцю. Згідно з інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", це питання також порушувалося під час візиту в Україну заступника держсекретаря США Стівена Бігана наприкінці серпня.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більше ніж 100 країн світу. Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 532,7 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 20,2% - до 7 млрд 679,5 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА