12:12 05.03.2021

НКРЕКП попередньо схвалила рішення про обов'язкове надання газопостачальниками річних пакетів на травень-квітень для населення

3 хв читати
НКРЕКП попередньо схвалила рішення про обов'язкове надання газопостачальниками річних пакетів на травень-квітень для населення

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг (НКРЕКП), на своєму засіданні в п'ятницю попередньо схвалила рішення, яким зобов'язала всіх постачальників газу пропонувати побутовим споживачам базовий річний пакет терміном дії з 1 травня до 30 квітня за фіксованою ціною.

"Річний продукт ми впроваджуватимемо. Про це вже неодноразово заявляли і уряд, і президент. Сьогодні попереднє схвалення. Всіх запрошуємо до обговорення, щоб із 1 травня його ввести", - повідомив під час засідання голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

За його словами, річний продукт дасть змогу гарантувати населенню стабільну ціну газу, проте споживач водночас збереже за собою свободу вибору постачальника.

Як поінформували представники регулятора, споживач також матиме змогу купувати на вибір інші види продуктів постачальника, подекадні, помісячні або поквартальні.

"Річний продукт - це цивілізаційно правильна річ, яка дасть змогу споживачам не шарахатися і не дивитися щомісяця, яка склалася ціна, нівелювати волатильність і захистити споживачів", - наголосив Тарасюк.

Як наголошується в обґрунтуванні до проекту відповідної постанови НКРЕКП, який було схвалено на засіданні регулятора, його прийняття дасть змогу побутовим споживачам купувати газ протягом року за фіксованою ціною, що убезпечить їх від коливань цін на ринку.

"Постачальник, що постачає або планує постачати газ побутовим споживачам, зобов'язаний розмістити на власному сайті та пропонувати всім побутовим споживачам базову річну пропозицію терміном дії з 1 травня до 30 квітня наступного року", - зазначено в проекті змін до правил постачань природного газу, затверджених постановою НКРЕКП №2496 від 30 вересня 2015 року.

Згідно з проектом змін до правил постачань газу, постачальники будуть зобов'язані оприлюднювати на власних сайтах ціну ресурсу, що поставляється в рамках базової річної пропозиції, до 25 квітня кожного року.

Термін дії базового річного пакета не залежить від початку постачань споживачеві й триває до 30 квітня, випливає з проекту. При цьому постачальник не зможе змінювати ціну постачання в межах річного пакета протягом періоду його дії.

Водночас постачальники матимуть можливість пропонувати інші позиції побутовим споживачам, розміщуючи їх на сайті у такий спосіб, щоб була можливість однозначно визначити, яка з них є базовою річною.

Під час постачань природного газу в рамках базової річної пропозиції оплата рахунку постачальника має бути здійснена не пізніше ніж 25 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Як повідомлялося, в Кабінеті Міністрів припускали можливість запуску річних контрактів на газ уже в другому кварталі 2021 року.

Глава уряду Денис Шмигаль також доручив голові НКРЕКП провести нараду з представниками теплокомуненерго для обговорення механізмів запуску річного продукту для ТКЕ.

Як наголосив Шмигаль, населення не має щомісяця відслідковувати, як змінюються ціни на ринку газу, тому річний продукт, який, за його словами, використовують усі розвинені країни, захистить від різких коливань цін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА