18:29 05.03.2021

Українські депутати ініціюють перевірку МАГАТЕ безпеки Білоруської АЕС

2 хв читати
Українські депутати ініціюють перевірку МАГАТЕ безпеки Білоруської АЕС

Керівники усіх чотирьох підгруп міжфракційної групи "Чиста енергія - здорове довкілля" у Верховній Раді підписали лист голові Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелю Гроссі з проханням перевірити безпеку нещодавно відкритої Білоруської атомної станції (БілАЕС).

"Ми висловлюємо занепокоєння на предмет додержання норм з охорони здоров'я та безпеки під час будівництва Білоруської АЕС з огляду на частоту і кількість збоїв, аварій, відключення енергоблоку від реактора, що мали місце під час роботи станції", - йдеться в документі, копію якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

Українські депутати, зокрема, звертають увагу на екстрену зупинку АЕС і ввімкнення аварійної системи в листопаді 2020 року через кілька днів після її запуску, а також на штраф місцевої влади через завезення на станцію ядерного палива за наявності не усунених порушень і недоліків.

"Відповідно до статті XII Статуту МАГАТЕ та згідно з механізмом застосування агентством гарантій виконання зобов'язань у разі запиту країн-членів, агентство має право вимагати дотримання передбачених ним норм з охорони здоров'я та безпеки, запитувати звіти про перебіг роботи, відправляти на місце інспекторів агентства після консультацій з представниками приймаючої країни з метою з'ясувати стан справ на предмет відповідності нормам з охорони здоров'я та безпеки", - нагадали депутати.

Як повідомлялося, 3 листопада 2020 року Білорусь ввела в експлуатацію перший енергоблок АЕС поряд із містом Островець у Гродненській області. 10 листопада виробництво електроенергії на БілАЕС було тимчасово призупинено з подальшим відновленням роботи 19 листопада. АЕС побудували за рахунок російського держкредиту за російським проектом ВВЕР-1200. Станція складається з двох енергоблоків загальною потужністю 2,4 тис. МВт. БілАЕС може виробляти 18 млрд кВт-год електроенергії. Введення в експлуатацію другого блока очікується в першому півріччі 2022 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА