20:12 05.03.2021

Обсяги транспортування газу з ЄС в Україну в лютому знизилися в 15 разів

2 хв читати
Обсяги транспортування газу з ЄС в Україну в лютому знизилися в 15 разів

Обсяги транспортування газу з ЄС в Україну в лютому порівняно з січнем знизилися у 15 разів - до 29 млн куб м, повідомило ТОВ "Оператор ГТС України" на своєму сайті в п'ятницю.

При цьому обсяги ре-експорту газу з підземних сховищ України (ПСУ) в ЄС також знизилися порівняно з січневим показником, проте лише на 15% − до 199 млн куб. м.

Як пояснили в компанії, динаміка транспортування газу в Україну та його ре-експорту пов'язана з високою завантаженістю підземних газосховищ і в ЄС, і в Україні. Також на статистику впливає той факт, що лютий - календарно короткий місяць.

"Постачальники і трейдери, які в літній період завантажили газ в українські підземні сховища в режимі "митний склад" і з застосуванням послуги short-haul, поки що використовують власні запаси. Для цього сприятливий час, оскільки ціни на енергетичних біржах значно вищі, ніж улітку. Водночас замовники й надалі продовжують зберігати газ в Україні. Це свідчить про те, що українська газова інфраструктура вже є частиною енергетичної системи ЄС", - заявив комерційний директор ОГТСУ Євген Тодоров, якого процитувала компанія.

У січні-лютому 2021 року загальні обсяги транспортування газу з ЄС в Україну наростальним підсумком становили 468 млн куб. м: з Польщі - 91 млн куб. м, Словаччини - 65 млн куб. м, Угорщини - 403 млн куб. м. При цьому віртуальним реверсом (backhaul) було імпортовано 86% або 403 млн куб. м. Практично весь газ було спрямовано для використання на внутрішньому ринку України. Послугу замовили 18 трейдерів, з них п'ять українських компаній і 13 іноземних.

Також за перші 2 місяці року загальні обсяги ре-експорту газу становили 433 млн куб. м. З них 77% (чи 333 куб. м) - у режимі short-haul. Найбільші обсяги газу було доставлено в Угорщину - 268 млн куб. м, у Польщу - 112 млн куб. м і Словаччину - 53 млн куб. м. Послугою скористалися 18 трейдерів, з них дві українські компанії та 16 іноземних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА