12:57 10.03.2021

Борги киян за тепло та гарячу воду зросли до 4,4 млрд грн, системні боржники - власники квартир від 200 кв.м - директор "Енергозбуту"

2 хв читати
Борги киян за тепло та гарячу воду зросли до 4,4 млрд грн, системні боржники - власники квартир від 200 кв.м - директор "Енергозбуту"

 Борги столичних споживачів за тепло й гарячу воду, за уточненими даними, на 1 березня сягнули 4,4 млрд грн, найбільший борг на одне домогосподарство зріс до 204 тис. грн, повідомив директор СП "Енергозбут" КП "Київтеплоенерго" (КТЕ) Костянтин Лопатін на онлайн-брифінгу в середу.

Згідно з презентацією підприємства, представленою на брифінгу, основна частина боргу припадає на чверть споживачів, або 225 тис. столичних домогосподарств.

До топ-10 боржників належать споживачі, чиї борги загалом уже сягнули 1,8 млн грн - від 156,27 тис. грн до 204,17 тис. грн. Усі вони - власники квартир у Шевченківському, Печерському, Солом'янському та Голосіївському районах Києва площею від 223 кв. м майже до 1350 00 кв. м.

"Серед наших системних боржників немає жодного, чия житлова площа була б менша за 200 кв. м", - зазначив Лопатін, наголосивши, що з ними постійно проводиться робота щодо погашення боргів, яка "вже пов'язана зі стягненням таких боргів у судовому та примусовому порядку".

При цьому, за його словами, звернення комунального підприємства до суду значно збільшує обсяги проплат споживача.

"Як свідчить практика, вирішення таких питань через суд збільшує обсяги проплат, враховуючи, зокрема, витрати на ведення судового процесу, штрафні санкції, інфляційні витрати й пені. Сума заборгованості зростає приблизно на 30%", - наголосив директор "Енергозбуту".

Водночас він звернув увагу на те, що під час карантину пеню за несвоєчасну оплату комунальних послуг не нараховують, і відповідно, уклавши договір про реструктуризацію боргу, клієнт економить майже 30% на оплату пені та майбутніх судових і виконавчих внесків.

За даними КТЕ, оприлюдненими на брифінгу, через зниження температури в лютому, який за середньомісячного показника у 4,7 став найхолоднішим за останні два роки, тепла було спожито на 6% більше, ніж у січні.

У результаті, вартість опалення 1 м² в обладнаних приладами обліку будинках за незмінного тарифу в 1654,41 грн/Гкал становила в середньому 35 грн/м², тоді як у січні – орієнтовно 33 грн/м², підрахували на підприємстві.

Як повідомлялося, "Київтеплоенерго" закликає боржників реструктурувати заборгованості, для чого необхідно укласти з ними відповідний договір, запропонувавши користуватися усіма доступними засобами комунікації, зокрема Facebook і Skype.

У КТЕ наголосили, що борги за опалення й гарячу воду становлять ризики для модернізації інфраструктури, закупівель газу і необхідних для ремонтів матеріалів, зазначивши, що тарифи в результаті підписання на початку лютого меморандуму між Асоціацією міст і урядом України залишилися на рівні 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА