13:22 10.03.2021

Перший заступник глави НБУ заявляє про спроби цензури та відходу від прозорості з боку керівництва центробанку

2 хв читати
Перший заступник глави НБУ заявляє про спроби цензури та відходу від прозорості з боку керівництва центробанку

Перший заступник глави Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова заявляє про спроби цензури з боку керівництва НБУ, які розпочалися з серпня 2020 року, а також про відхід від прозорості й ангажованість центробанку.

"Моє інтерв'ю для видання "Новое время" в оригінальному вигляді заборонило публікувати керівництво департаменту комунікацій Національного банку. Це черговий приклад цензури в НБУ, яка з’явилася з серпня 2020 року після зміни керівництва НБУ та низки кадрових змін у ключових департаментах", - написала Рожкова у Facebook у середу.

За її словами, через кілька годин після проведення інтерв'ю для НВ "за дивного збігу обставин" було видано наказ глави НБУ про заборону коментувати теми внутрішньої ситуації в центробанку, кадрової політики, співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) та ін.

"Ситуацію намагаються довести до абсурду: виявляється, що мені як безпосередньому учаснику подій, пов’язаних з націоналізацією ПриватБанку у 2016 році, цю тему також коментувати не можна", - додала Рожкова.

За її словами, співробітники центробанку отримують вказівки не запрошувати Рожкову на засідання комітету з питань нагляду всупереч процедурним вимогам.

"Коли незалежна думка з важливих для країни питань не просто нікого не цікавить, а й забороняється до висловлювання. Коли попри існуючі процедури, співробітники НБУ отримують вказівки не запрошувати мене на засідання комітету з питань нагляду. Коли за надання коментарів виданню Kyiv Post члени правління отримують догани у найкращих радянських традиціях", - написала вона.

При цьому Рожкова наголосила, що, незважаючи на спроби тиску, "Новое время" опублікувало повну, невідредаговану версію інтерв'ю, "фактично дослівну розшифровку нашої розмови".

У своєму інтерв'ю топ-менеджер центробанку повідомила, що система ухвалення рішень в НБУ нині дрейфує від колегіальності до централізації.

"На мій погляд, система ухвалення рішень у Національному банку дрейфує до централізації. Тому що, знову-таки, і закон про Національний банк передбачав незалежність кожного окремого члена правління, але незалежний - це не коли від тебе нічого не залежить, а незалежний - це коли ти можеш професійно сформулювати позицію з того питання, яке ти курируєш, незалежно від якихось впливів", - вказала Рожкова.

При цьому одна з ключових умов колегіальності - професіоналізм і незалежність фахівців центробанку, наголосила вона.

Рожкова також зазначила, що НБУ не був об'єктом уваги з боку МВФ з 2015 року, але зараз знову виникло питання незалежності центробанку та якості пруденційного нагляду.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА