09:26 12.03.2021

Випуск єврооблігацій критично важливий для реалізації стратегії "Нафтогазу" - голова наглядової ради

3 хв читати
Випуск єврооблігацій критично важливий для реалізації стратегії "Нафтогазу" - голова наглядової ради

Основним джерелом фінансування бізнес-стратегії групи "Нафтогаз" до 2025 року є власні кошти, однак випуск єврооблігацій також вкрай важливий для її реалізації, повідомила голова наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд (Clare Spottiswoode).

"Випуск єврооблігацій має критичне значення для впровадження стратегії. Що означає, що потрібні також умови, які дадуть змогу інвесторам ухвалити рішення інвестувати в нас", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, успіх випуску єврооблігацій залежить від політичної стабільності в Україні і від впевненості інвесторів у тому, що уряд дасть змогу "Нафтогазу" заробити кошти та погасити ці облігації.

Голова наглядової ради також висловила сподівання, що уряд залишатиме частину прибутку компанії для реалізації стратегії. "Звісно, у нас є альтернативні плани на випадок, якщо ми не зможемо залишити частину прибутку для інвестицій. І якщо ми не зможемо випустити бонди (...), то очевидно, що неможливо інвестувати гроші, яких у нас не буде", - сказала Споттісвуд.

Вона додала, що якщо уряд вирішить залишити обмеження ціни на газ для домогосподарств, то він має усвідомити, що таке рішення зупинить розвиток "Нафтогазу" і зруйнує можливості для інвестицій.

Голова наглядової ради уточнила, що наглядова рада вже схвалила стратегію і її члени долучалися до роботи над нею на різних етапах. "Ми повністю підтримуємо цю стратегію, вважаємо дуже важливою для "Нафтогазу" і рішуче заохочуємо її виконання", - наголосила Споттісвуд.

Вона зазначила, що стратегія - це динамічний документ. "Наприклад, ми взяли на себе зобов'язання досягти вуглецевої нейтральності до 2040 року. Але ще не знаємо, яким буде шлях. Частина цього бачення є, але протягом наступних декількох років багато що зміниться, змінюватиметься і шлях до цілі", - пояснила голова наглядової ради.

За її словами, "Нафтогаз" ще багато працює над планами у сфері зеленої енергетики, зокрема визначається, які напрями є доцільними для групи, а які краще залишити іншим компаніям.

"Наприклад, невідомо, чи будемо ми серйозно рухатися в напрямі сонячної енергетики. Ми можемо, але це не є 100-відсотковим завданням, тому що там є інші, відповідніші інвестори. Сонячна енергетика не належить до наших сильних сторін. А ось воднева - навпаки", - пояснила Споттісвуд.

Вона додала, що Україна також має потужний агропромисловий комплекс із великою кількістю сільськогосподарських відходів, які можна використовувати для виробництва біогазу. "А це вже наша основна спеціалізація", - сказала Споттісвуд, наголосивши, що немає сенсу інвестувати в те, що не приносить прибутку.

Як повідомлялося, менеджмент "Нафтогазу" презентував бізнес-стратегію групи до 2025 року в середині лютого. Вона, зокрема, передбачає повернення НАК позиції найбільшого гравця на оптовому ринку природного газу України, збільшення частки на ринку постачання газу побутовим споживачам із 7% до 35%, вихід на ринки електроенергії та тепла.

Крім того, "Нафтогаз" планує інвестувати у видобуток вуглеводнів $7,3 млрд у 2021-2025 рр., наростивши запаси у 1,8 раза.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА