17:12 12.03.2021

Незалежність НБУ життєво важлива для МВФ - представник Фонду про ситуацію з цензурою в НБУ

2 хв читати
Незалежність НБУ життєво важлива для МВФ - представник Фонду про ситуацію з цензурою в НБУ

Незалежність Національного банку (НБУ) є життєво важливим принципом для Міжнародного валютного фонду (МВФ), сказав представник МВФ Джеррі Райс (Gerry Rice) під час прес-брифінгу, відповідаючи на прохання прокоментувати заяви першого заступника голови Нацбанку Катерини Рожкової про цензуру в центробанку.

"Незалежність центральних банків - життєво важливий принцип для МВФ, для всіх країн. І як ви знаєте, незалежність Національного банку України - це одна зі сфер, за якими ми дуже уважно стежимо. Тому що, знову ж таки, незалежність центрального банку є ключем до мікроекономічної стабільності, до довіри інвесторів, фінансової стабільності, захисту фінансової системи тощо", - сказав Райс.

Водночас він додав, що рівною мірою важлива також і незалежність й ефективність українських антикорупційних інституцій.

"Рівною мірою я додав би, що збереження цілісності, незалежності та ефективності українських антикорупційних інституцій також є важливою попередньою умовою для інвестицій у зростання і є вимогою чинної програми підтримки МВФ, статус якої обговорюється", - зазначив Джеррі Райс.

Як повідомлялося, перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила про спроби цензури з боку керівництва НБУ, які розпочалися з серпня 2020 року, а також про відхід від прозорості та незаангажованості центробанку. За її словами, керівництво департаменту намагалося заборонити "Новому времени" (НВ) публікацію її інтерв'ю в оригінальному вигляді.

Вона також наголосила на тому, що через декілька годин після проведення інтерв'ю для НВ "за дивним збігом обставин" було видано наказ голови НБУ про заборону коментувати теми внутрішньої ситуації в центробанку, кадрової політики, співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ) тощо.

У свою чергу голова департаменту комунікацій НБУ Галина Калачова пояснила, що її департамент "згідно із закріпленими за ним функціями, виявляє репутаційні ризики для інституції та просить спікера самостійно відредагувати текст".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА