20:37 12.03.2021

"Укренерго" 14 березня може почати обмежувати виробників е/е в умовах профіциту

2 хв читати
"Укренерго" 14 березня може почати обмежувати виробників е/е в умовах профіциту

ПрАТ "НЕК "Укренерго" прогнозує виникнення профіциту електроенергії в Об'єднаній енергосистемі України (ОЕС) 14 березня до 1,6 ГВт у денний час і попереджає про можливі обмеження потужності НАЕК "Енергоатом" і виробників з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), - повідомляється на сайті "Укренерго" в п'ятницю.

Згідно з прогнозним балансом "Укренерго" на 14 березня, обмеження ВДЕ в залежності від часу доби можуть скласти від 600 до 1620 МВт, обмеження АЕС - 400 МВт рівним добовим графіком.

"Розрахунки балансу потужності в ОЕС України на 14.03.2021 р. показали, що режими незбалансовані. Навіть за умови відсутності імпорту електричної енергії прогнозується профіцит потужності в нічні та денні години доби. Зважаючи на відсутність в нічні години можливості збалансувати енергосистему іншими шляхами, прогнозована потужність ВДЕ може обмежуватися до нуля, проте цього буде недостатньо для ліквідації профіцитів", - наголошують у компанії.

Крім того, як зазначає "Укренерго", 14 березня може виникнути також необхідність знижувати базову потужність, яка не задіяна у забезпеченні резервів і тому не затребувана в повному обсязі з операційної безпеки.

"Таким чином, максимальна допустима потужність АЕС, яка дозволяє забезпечити мінімально необхідні маневрові резерви на генеруючому обладнанні, що залишилось в роботі, складає близько 11 ГВт. При цьому в денній зоні профіцит потужності передбачається  до 1,6 ГВт, що може призвести до обмеження ВДЕ. На вечірній максимум обмеження ВДЕ не прогнозується", - пояснили в НЕК.

Станом на 12 березня в роботі знаходилися 12 із 15 енергоблоків АЕС з поточною потужністю 11420 МВт.

"Одна з основних причин необхідності обмежень різних груп генерації – дефіцит високоманеврених потужностей в ОЕС України та проблема невідповідності технічних можливостей генеруючого обладнання сучасним потребам енергосистеми", - резюмували в "Укренерго".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА