13:20 15.03.2021

Зеленський ініціює законопроект про електронний обіг документів у кримінальному процесі

1 хв читати
Зеленський ініціює законопроект про електронний обіг документів у кримінальному процесі

Президент України Володимир Зеленський подав на розгляд до Верховної Ради як невідкладний проект закону "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування", який дасть змогу впровадити електронну систему взаємодії між учасниками кримінального процесу.

Як повідомляється на сайті глави держави, у разі ухвалення законопроекту правовий статус паперових та електронних документів у кримінальному процесі буде однаковим.

"Це дасть змогу перейти від тисяч сторінок паперових томів кримінальних проваджень до використання електронних носіїв без шкоди для розслідувань. Також це значно полегшить взаємодію суду, сторони обвинувачення та сторони захисту, що допоможе підвищити ефективність їхньої роботи", - заявив Зеленський.

Крім того, зменшиться надмірна бюрократизація процесів, спроститься та прискориться підготовка й опрацювання документів з боку слідчих і прокурорів. Адвокати зможуть швидше подавати заяви та клопотання й матимуть змогу ознайомлюватися з матеріалами кримінальних проваджень в електронному вигляді. Водночас суд отримає можливість досліджувати документи та докази в електронній формі. Зараз же це можна зробити лише у слідчих або прокурорів, фізично приїхавши до них.

Ухвалення цих законодавчих змін стане наступним важливим кроком для диджиталізації країни, що є одним із пріоритетів президента. Запровадження електронної системи для кримінальних проваджень втілить сучасні практики ще в одній сфері діяльності державних органів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА