14:12 16.03.2021

Агротрейдер з ОАЕ вважає незаконним арешт 1,5 тис. тонн соняшнику на митниці, ДБР порушило кримінальні провадження

3 хв читати
Агротрейдер з ОАЕ вважає незаконним арешт 1,5 тис. тонн соняшнику на митниці, ДБР порушило кримінальні провадження

Агротрейдер SSA Agri DMCC (ОАЕ) вважає незаконним арешт 1,5 тис. тонн соняшнику на митниці й блокування транзиту цього товару через територію України, за заявою компанії Державне бюро розслідувань (ДБР) розпочало два кримінальних провадження, повідомив представник компанії Денис Киценко агентству "Інтерфакс-Україна".

"Найцікавіше, що компанія-власник вантажу SSA Agri DMCC, її посадові особи або інші співробітники не фігурують у кримінальному провадженні, їх жодного разу навіть не викликали на допит до слідчого. З високою ймовірністю це може свідчити про те, що кінцева мета цієї сумнівної "спецоперації" митників і фіскалів - аж ніяк не пошук істини, а можливо, незаконне заволодіння півтора тисячами тонн соняшникового насіння на півмільйона доларів", - повідомив Киценко агентству.

За його словами, в листопаді 2020 року Одеська митниця відмовилася оформляти частину вантажівок із соняшником, який переміщали територією України транзитом із Молдови до Туреччини. Надалі на підставі повідомлення Одеської митниці Держмитслужби було зареєстровано кримінальне провадження №32020100110000063.

"Хоча суд тоді відмовився задовольнити клопотання слідчого в частині вилучення насіння соняшнику, 25-26 листопада 2020 року слідчі вилучили документи і майно, зокрема 1596 тонн насіння соняшнику", - розповів Киценко.

"Підставою для порушення кримінального провадження стали припущення, що вантаж не був транзитним, а в'їхав на територію України для реалізації за готівку, щоб згодом на виручені гроші купити на території України інше насіння соняшнику і відправити його далі транзитом до Туреччини. Водночас єдиним доступним у матеріалах справи документом, що підтверджує ці сумнівні припущення, є допити слідчим ДФС своїх колег з Офісу великих платників податків ДФС і Держмитслужби. Однак під час розгляду апеляції ні така "кругова порука" двох близьких служб, ні відсутність хоча б мінімальних доказів для підозр, які були покладені слідчим ДФС в основу кримінального провадження, не стали підставою для скасування арешту", - зазначив Денис Киценко.

Згодом Шевченківський районний суд Києва на підставі постанови слідчого судді Бугіля В.В. наклав арешт на майно, зокрема і зазначену партію соняшнику.

"Водночас у постанові про накладення арешту, не було зазначено ні про надання слідчому дозволу на зміну способу і місця зберігання товару, який перебував на відповідальному зберіганні експедитора, ні про право слідчих органів вилучати з володіння експедитора насіння", - наголосив представник компанії.

У свою чергу SSA Agri DMCC подала клопотання про скасування арешту майна, тоді як слідчі на підставі постанови про арешт у нічний час транспортували товар, частина якого згодом зникла.

"Під час завантаження товару на вантажівки, частина загинула під колесами - це зафіксував представник компанії-експедитора. До того ж під час зважування не дорахувалися 210 тонн - це втрати іноземних зернотрейдерів на десятки тисяч доларів, з огляду на загальну вартість їх вантажу в майже півмільйона доларів", - зазначив Киценко.

Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило два кримінальних провадження за заявами компанії - про перевищення службових повноважень співробітниками правоохоронних органів і за фактом зникнення частини арештованого товару зі складів.

Компанія звертає увагу на низку грубих порушень із боку посадових осіб Одеської митниці, Офісу великих платників податків, Офісу генерального прокурора і Шевченківського районного суду міста Києва, зокрема - проведення обшуку в нічний час, пропуск термінів звернення про накладення арешту прокурором, пропуск термінів ухвалення рішення про накладення арешту Шевченківським районним судом міста Києва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА