20:26 16.03.2021

"Союз птахівників України" обвинувачує ФК "Фінгруп Фактор" у тиску на "Овостар"

3 хв читати
"Союз птахівників України" обвинувачує ФК "Фінгруп Фактор" у тиску на "Овостар"

ТОВ "ФК "Фінгруп Фактор" братів Василя та Євгена Астіонів намагається змусити акціонерів і менеджерів компанії "Овостар", яка торгується на Варшавській фондовій біржі, придбати права вимоги до ЗАТ "Макарово" щодо кредиту банку "Надра", стверджує "Союз птахівників України".

"Про такі спроби акціонери ТОВ "Овостар" повідомили Департаменту кримінально-правової політики і захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора України", - йдеться в заяві, опублікованій асоціацією у вівторок.

Згідно з заявою, йдеться про майновий комплекс та земельну ділянку в Макарівському районі Київської області, які "Овостар" придбав у 2018 році і на їх базі, із залученням значного обсягу капітальних вкладень запустив завод з виробництва яєчних продуктів.

У документі уточнюється, що в 2013 році цей актив належав ПрАТ "Макарово" і був обтяжений іпотекою на користь банку "Надра", що надало цьому підприємству кредит. Після його несплати банк у судовому порядку домігся примусового стягнення боргу, і заставне майно було реалізовано в 2013 році Державною виконавчою службою на відкритих публічних торгах, а згодом у 2016 році банк "Надра" ініціював процедуру банкрутства "Макарово".

За даними асоціації, на момент придбання "Овостар" активу в 2018 році в реєстрі прав на нерухоме майно були відсутні будь-які обтяження, які могли б поставити під сумнів законність переходу права власності на актив до агрохолдингу "Овостар Юніон".

"Союз птахівників" додає, що ФК "Фінгрупа Фактор" у 2020 році придбала право вимоги по кредитній заборгованості ПрАТ "Макарово" з дисконтом 97% і зацікавлена в подальшому його перепродажу. Ліквідатор "Макарового" з серпня минулого року в суді намагається витребувати з володіння "Овостар" цілісний майновий комплекс на 8,28 тис. кв. м з 12 будівель і 4,9293 га земельної ділянки: після програшу "Макарово" в господарському суді Київської області справа знаходиться в апеляції.

У "Союзі птахівників" нагадали, що спроби повернути актив у судовому порядку "Макарове" здійснювало з 2014 до 2018 року, однак безрезультатно.

"Беручи до уваги все сказане вище, ми переконані, що на компанію чиниться тиск із використанням усіх наявних у опонента засобів, які часом йдуть всупереч принципам чесного ведення бізнесу і мають всі ознаки рейдерського захоплення власності", - стверджує асоціація.

За її даними, канадський акціонер "Овостар" Fairfax Holdings повідомив про цей інцидент посольство Канади в Україні, яке також направило відповідні ноти до профільних міністерств і Офісу Генпрокурора.

Холдингова компанія групи - Ovostar Union N.V. - у середині червня 2011 року провела IPO 25% акцій на Варшавській фондовій біржі (WSE) і залучила $ 33,2 млн. Мажоритарний пакет акцій компанії знаходиться у власності Prime One Capital Limited, яка контролюється її гендиректором Борисом Бєліковим і головою ради директорів Віталієм Вересенком.

У першому півріччі 2020 "Овостар" отримав на $2,44 млн чистого прибутку, що на 33,4% менше, ніж за аналогічний період 2019 року. Виручка "Овостар" у першому півріччі 2020 року скоротилася на 17,3% - до $44,63 млн.

За даними "Союзу птахівників" "Овостар" - один із найбільших виробників курячих яєць і найбільший виробник яєчних продуктів в Україні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА