18:54 18.03.2021

Профільний комітет Ради рекомендував ухвалити в першому читанні законопроект про банкрутство для держпідприємств ОПК

2 хв читати
Профільний комітет Ради рекомендував ухвалити в першому читанні законопроект про банкрутство для держпідприємств ОПК

Парламентський комітет з питань економічного розвитку рекомендував ухвалити в першому читанні законопроект №2786, який пропонує зробити виняток із Кодексу про банкрутство для держпідприємств оборонно-промислового комплексу, повідомила заступник голови комітету й автор законопроекту Роксолана Підласа (фракція "Слуга народу").

"Якщо Рада підтримає, то керуватиме санацією директор підприємства за участю арбітражного керуючого. Законопроект збалансує інтереси нацбезпеки та кредиторів", - пояснила вона в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Нині згідно з чинним законодавством керуючим санації є арбітражний керуючий.

"Це може створити деякі проблеми. Арбітражний керуючий мотивований якнайшвидше покрити борги перед комітетом кредиторів замість відновлення роботи підприємства, укладення нових контрактів і розширення виробництва. У країні, яка воює, де держоборонзамовлення має велике значення, ми зацікавлені в тому, щоб оборонні державні підприємства відновлювали платоспроможність, а не розпродували виробничі потужності за борги", - зазначила народний депутат.

При цьому законопроект передбачає, що арбітражний керуючий залишатиметься на підприємстві і спільно з директором прийматиме важливі фінансові рішення, але виробництвом, контрактами, держоборонзамовленням займатиметься директор підприємства.

Окрім зазначеного проекту закону комітет також підтримав депутатський законопроект №5010, який пропонує тимчасово заборонити відкривати провадження про банкрутство юросіб, виробничі потужності яких залишилися на непідконтрольних територіях, повідомила Підласа.

"Це створює можливості рейдерського захоплення виробничих комплексів через механізм банкрутства", - зазначила вона.

"На вимогу кредиторів, які часто пов'язані з РФ або самі є громадянами і юрособами РФ, у судах порушуються справи про банкрутство підприємств з ОРДЛО. Суд задовольняє позови, й на виконання судового рішення відбуваються торги, на які виставляються виробничі потужності на неконтрольованих територіях. Так майно можна отримати під контроль за значно зниженою ціною", - додала нардеп.

За її словами, комітет також рекомендував ухвалити в другому читанні законопроект про порядок обчислення часу в Україні (№4101) щодо скасування переходу на літній і зимовий час в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА