15:47 19.03.2021

ВР ухвалила законопроекти про захист українців, які мають борги за кредитами в іноземній валюті

2 хв читати
ВР ухвалила законопроекти про захист українців, які мають борги за кредитами в іноземній валюті

Верховна Рада України на засіданні у п'ятницю ухвалила в першому читанні законопроекти про захист українців, які мають борги за кредитами в іноземній валюті, від надмірних апетитів кредиторів (№4475; №4398, №4399).

Законопроект №4475 підтримали 265 народних депутатів, законопроект №4398 - 260, а законопроект №4399 - 256.

Законопроект №4475 пропонує реструктурувати в обов'язковому порядку споживчі кредити, надані в іноземній валюті, за умови наявності в позичальника на момент надання позики перед кредитором.

Зазначається, що зобов'язання, які підлягають обов'язковій реструктуризації, вважаються реструктурованими від дня набуття чинності законопроекту, отже, днем проведення такої реструктуризації вважається день набуття чинності.

Законопроект №4398 пропонує зобов'язати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не пізніше ніж за 30 днів до публікації оголошення про відкриті торги запропонувати позичальникові погасити заборгованість на суму не меншу за оціночну вартість активу.

Законопроект пропонує також вилучити зі складу ліквідаційної маси житло, яке є єдиним місцем проживання сім'ї боржника, якщо воно не перевищує 60 кв. м, або 13,65 кв. м на кожного члена сім'ї боржника для квартири або 120 кв. м для житлового будинку.

Крім того, згідно з текстом законопроекту, боржник, котрий мешкає у такому житлі, в разі недостатності його доходів для виконання умов реструктуризації, за рішенням господарського суду може виплачувати мінімальну суму щомісячного виконання плану реструктуризації.

Згідно з текстом законопроекту №4399, пропонується дозволити банкам, що здійснюють реструктуризацію кредитів фізичних осіб в іноземній валюті, забезпечених іпотекою, не коригувати фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток) на суму згортання резервів із валовою балансовою сумою за такими діючими кредитами й на суму часткового прощення кредиту, що підлягає реструктуризації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА