13:19 25.03.2021

У "Слузі народу" сподіваються на ухвалення восени закону про захист прав власності постраждалих унаслідок збройної агресії

2 хв читати
У "Слузі народу" сподіваються на ухвалення восени закону про захист прав власності постраждалих унаслідок збройної агресії

Ухвалення восени поточного року закону про захист прав власності постраждалих унаслідок збройної агресії дасть змогу передбачити кошти на компенсацію знищеного або пошкодженого в результаті агресії майна в бюджеті на 2022 рік, заявив один з авторів законопроекту, народний депутат фракції "Слуга народу" Руслан Горбенко.

"Я дуже сподіваюся, що проект оперативно включать до порядку денного сесії, а комітет з питань правової політики, який визначено головним, - оперативно його підготує, після чого ми в найкоротші терміни проголосуємо в першому читанні. Якщо це буде зроблено навесні, то восени зможемо ухвалити законопроект в цілому як закон, що дасть змогу закласти вже в бюджет наступного року виплати, які він передбачає", - сказав Горбенко агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами народного депутата, в Україні досі немає законодавчо закріпленого механізму компенсації за порушення майнових прав саме внаслідок збройної агресії.

"Такого закону очікують наші співгромадяни, які постраждали в результаті збройної агресії Російської Федерації", - наголосив Горбенко.

Він нагадав, що Кабінет Міністрів України восени 2020 року ухвалив постанову, згідно з якою компенсації виплачують у "гарячому режимі" і тільки тим, у кого повністю знищено житло.

"Цей закон регулюватиме не тільки компенсації за житло, а й за інше нерухоме майно, причому не тільки знищене, а й частково зруйноване, а також за рухоме майно", - зазначив Горбенко.

Законопроект передбачає реституцію, створення реєстру повністю або частково знищеного майна внаслідок збройної агресії. "Створення реєстру знищеного та пошкодженого майна допоможе і Україні загалом під час складення консолідованої претензії держави до країни-агресора - Російської Федерації, і постраждалим громадянам під час підготовки та розгляду їхніх позовів до агресора, зокрема в ЄСПЛ", - наголосив Горбенко.

Як повідомляє сайт парламенту, законопроект №5177 про захист права власності та інших речових прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії також передбачає розширення списку вимог у Цивільному кодексі, на який не поширюється позовна давність і включення до нього новели про захист права власності або іншого речового права, порушення, оспорювання чи невизнання яких є наслідком збройної агресії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА