19:46 25.03.2021

Кабмін має посилити контроль за обігом октанопідвищувальних компонентів під виглядом розчинників - думка

3 хв читати
Кабмін має посилити контроль за обігом октанопідвищувальних компонентів під виглядом розчинників - думка

Кабінет Міністрів України має звернути увагу на обіг розчинників (код УКТЗЕД 3814009090), під виглядом яких дедалі частіше фіксують безподатковий обіг нафтопродуктів і компонентів для їх виробництва в кустарних умовах, вважають у консалтинговій групі "А-95".

"Припинення цих схем дасть змогу збільшити надходження до бюджету, радикально знизити обсяги фальсифікату на паливному ринку і тим самим захистити автомобілі та здоров'я громадян від цієї токсичної продукції", - йдеться в прес-релізі.

За даними "А-95", основні зловживання спостерігаються в секторі міні-НПЗ, які переробляють газовий конденсат і нафту внутрішнього видобутку, отримуючи бензин і дизельне пальне стандартів Євро-2 та Євро-3, реалізацію яких на внутрішньому ринку заборонено.

Потім, щоб уникнути оподаткування акцизом, вони здійснюють підміну товарного коду з фактичного 2710 (нафта і нафтопродукти) на код 3814 (розчинники). Згодом таку продукцію відправляють або на нафтобази для подальшого змішування з октанопідвищувальними компонентами, або безпосередньо на АЗС, що неодноразово документували органи Державної фіскальної служби.

За оцінками консалтингової групи, річний обсяг бензину та дизельного пального з міні-НПЗ становить 450 тис. тонн, а бюджетні втрати від несплати акцизу та ПДВ можуть сягати 5 млрд грн на рік.

"Це повністю тіньовий бізнес, який, по суті, увесь працює за готівку, тобто живить податкові ями, "скрутки" і стимулює побудову нелегальної системи збуту через такі ж незаконні АЗС", - зазначив директор "А-95" Сергій Куюн.

За його даними, новою схемою зловживань є імпорт розчинників для лакофарбової промисловості, які фактично є сумішшю октанопідвищувальних компонентів - метил-трет-бутилового-ефіру, метанолу та інших спиртів. Згідно з Податковим кодексом України, окремо ці компоненти оподатковуються за максимальною акцизною ставкою для бензинів - EUR213 за 1 тис. літрів, але в суміші під виглядом розчинників в'їжджають без акцизу. Це також стало можливим завдяки спеціальним роз'ясненням Державної податкової служби від 11 червня 2020 року.

У 2020 році в Україну було імпортовано 77,4 тис. тонн розчинників, що на 15% більше, ніж у 2019 році, коли імпорт становив 67,3 тис. тонн. Основний обсяг надходить із Росії та Білорусі. У січні-лютому 2021 року імпорт і далі зростав: 9,2 тис. тонн проти 8 тис. тонн (+15%) за аналогічний період минулого року.

За даними групи, імпортерами більшості таких розчинників є переважно компанії, безпосередньо пов'язані з мережами автозаправних станцій або міні-НПЗ. Втрати держбюджету за акцизом і ПДВ, якщо зловживання з імпортом розчинників не буде припинено, можуть сягнути 1,1 млрд грн.

На думку "А-95", уряд має розробити систему контролю потоків вуглеводневої сировини та готової продукції з міні-НПЗ, а стосовно імпорту розчинників коригування потребує згадане роз'яснення Державної податкової служби.

"Активна діяльність міні-НПЗ, імпорт розчинників і тіньовий ринок мають колосальний мультиплікативний ефект. Це не просто втрати бюджету, це удар по українських нафтопереробних заводах і легальному бізнесу з торгівлі нафтопродуктами. Оцінити сумарний негативний ефект украй складно", - резюмував Куюн.

Раніше тему "розчинників" і використання схем ухилення від сплати акцизного податку порушила "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА