08:32 26.03.2021

Мексика після перегляду вирішила продовжити дію раніше введених обмежень на імпорт листового г/к прокату з РФ і України ще на 5 років

3 хв читати
Мексика після перегляду вирішила продовжити дію раніше введених обмежень на імпорт листового г/к прокату з РФ і України ще на 5 років

Секретаріат з економіки (Secretaría de Economía) Мексики в рамках завершення адміністративної процедури перегляду дії компенсаційних мит на гарячекатаний листовий прокат з вуглецевої сталі походженням з України та Росії вирішив продовжити дію обмежень ще на 5 років.

Як йдеться в повідомленні від 23 березня поточного року на сайті офіційного бюлетеня уряду Мексики (Diario Oficial de Federacion, DOF), перегляд обмежень проводився в зв'язку з закінченням терміну дії раніше введених заходів.

У резолюції нагадується, що компенсаційні мита на листовий г/к прокат Мексика впровадила 28 березня 2000 у розмірі 30,31% для РФ і 46,66% для України. Після цього 17 березня 2006 було опубліковано рішення щодо продовження цих мит. Після чергового перегляду 8 вересня 2011 року було прийнято рішення про зниження мит до 21% для РФ і 25% для України. 28 січня 2016 року було прийнято рішення продовжити дію мит.

До того ж Мексика в травні 2013 року порушила розслідування за підозрою в ухилянні від сплати імпортерами мит на прокат вуглецевої сталі з РФ і України шляхом поставок аналогічної продукції з додаванням бору. Розслідування ініціювала мексиканська сталеливарна група Altos Hornos de Mexico (AHMSA).

21 березня 2014 року Мексика опублікувала рішення про ухилення компаніями України і Росії від сплати мит на прокат вуглецевої сталі шляхом поставок до цієї країни аналогічної продукції з додаванням бору. При цьому було накладене компенсаційне мито розміром 21% на російську продукцію з додаванням бору.

28 серпня 2019 року опубліковано повідомлення про майбутнє завершення дії мит, у разі неподання заперечень з боку національних виробників. Однак національні виробники г/к прокату Ahmsa і Ternium Mexico 19 і 20 лютого 2020 року знову подали скарги з проханням про чергове продовження дії мит на продукцію з РФ і України. В рамках перегляду розглядався період, запропонований двома мексиканськими компаніями - з 1 січня до 31 грудня 2019 р. Він порівнювався з періодом з 1 січня 2015 року до 31 грудня 2019 року.

Після отримання відповідей з РФ і України в рамках процедури перегляду 15 грудня 2020 року відбулись громадські слухання за цією процедурою за участю AHMSA, Ternium, міністерства Росії та посольства України.

Під час процедури перегляду констатувалося, що поставки в аналізований період з України в Мексику були відсутні, а з РФ були нижче 3%. Тому використовувалася статистика поставок з цих країн у всьому світі. При цьому AHMSA і Ternium стверджували, що у Росії і України високий експортний потенціал, вони мають вільні виробничі потужності, що дозволить їм збільшити експорт г/к листа на ринок Мексики в разі скасування компенсаційних обмежень, витісняючи національних виробників країни.

Комісія із зовнішньої торгівлі Мексики 4 березня 2021р розглянула проект рішення, який підтримала більшість її членів, доручивши секретаріату видати відповідну резолюцію. Резолюція передбачає продовження чинних компенсаційних обмежень на продукцію з України і РФ ще на 5 років, починаючи з 29 березня минулого, 2020 року.

Таким чином, наразі діють мита при поставках г/к листа з України розміром 25%, з РФ - 21%.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА