12:35 31.03.2021

Нова адміністрація США вивчає способи розширення фінпідтримки України, але практику держгарантій поки що припинено - радник посольства

3 хв читати
Нова адміністрація США вивчає способи розширення фінпідтримки України, але практику держгарантій поки що припинено - радник посольства

Україна в результаті реформ після Майдану останніми роками змогла ефективно отримати доступ до світових ринків капіталу для задоволення своїх потреб у запозиченнях, і успішна програма реформ тільки покращить ринкове становище України та знизить витрати на запозичення, вважає економічний радник посольства США в Україні Меган Боулдін.

"Нова адміністрація вивчає багато способів, як може розширити підтримку Україні, але Сполучені Штати не надають такого виду гарантії вже кілька років", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Боулдін зазначила, що Україна продовжує мати доступ до значних обсягів недорогого фінансування шляхом своїх угод з МВФ, Світовим банком і ЄС.

"Щоб отримувати це фінансування, Україні треба буде продовжувати ті реформи, які ми обговорювали щодо антикорупційних установ, судової влади, енергетичного сектора, земельної реформи, бюджету та центрального банку", - наголосила вона.

Міністр фінансів Сергій Марченко 30 березня заявив, що початок роботи нової адміністрації Білого дому дає змогу порушити питання про надання США у 2021 році нових гарантій за єврооблігаціями України на $1 млрд, що дозволить рефінансувати подібний випуск єврооблігацій 2016 року.

"…ми отримали можливість знову порушити це питання в частині переговорів із нашими міжнародними партнерами. І тільки-но в нас буде якийсь результат, ми вам повідомимо окремо", - сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок.

Як повідомлялося, Україна 23 вересня 2016 року розмістила п'ятирічні євробонди на $1 млрд під гарантії США за найнижчою в історії країни ставкою в 1,471%. Організатори розміщення - Citi, JP Morgan та Morgan Stanley.

Перед цим Україна та США в червні того самого року підписали угоду про надання країні третього траншу кредитних гарантій на $1 млрд. Кошти планувалося використати на соціальну підтримку найуразливіших верств населення.

Перший випуск п'ятирічних євробондів на $1 млрд під гарантії США Україна розмістила в травні 2014 року. Дохідність тоді на 28 базисних пунктів перевищила дохідність держоблігацій США і становила 1,844% річних. Організаторами стали JP Morgan та Morgan Stanley.

Через рік, у травні 2015 року, Україна знову розмістила п'ятирічні єврооблігації на $1 млрд під гарантії США із дохідністю, що перевищує аналогічні американські держоблігації на 32 базисні пункти. Організаторами операції стали Citi, JP Morgan та Morgan Stanley.

Згідно з даними агентства, у період адміністрації Дональда Трампа спроби домогтися надання таких гарантій для рефінансування перших двох випусків завершилися безрезультатно. Їх було погашено вчасно та в повному обсязі.


Повний текст інтерв'ю тимчасового повіреного після справ США в Україні Крістіни Квін, економічного радника Меган Боулдін, директора з питань міжнародної боротьби з наркотиками та співпраці правоохоронних відомств Сари Лангенкамп, заступника директора місії USAID Сьюзен Кyтор, заступника політичного радника Лінетт Бенке буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

"Метінвест" у I кв. наростив сплату податків до бюджету України на 70%, до 4,2 млрд грн - СЕО

ПриватБанк перерахував до бюджету майже 50 млрд грн податку на прибуток і дивідендів за 2023 рік

Україна в суботу передавала надлишки е/е Польщі обсягом 1600 МВт-год і обмежувала ВДЕ - Міненерго

Сума завданих збитків унаслідок ворожих обстрілів Курахівської ТЕС становить майже 1 млрд грн - ОВА

Дніпропетровська область отримає понад 3,2 млрд грн у рамках економічної платформи "Зроблено в Україні"

Ракетний удар РФ зруйнував ємності з агропродукцією в порту Південний

Кількість офіційно безробітних українців у березні зросла на 8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА