14:51 31.03.2021

"Укртатнафта" оскаржить у суді штраф АМКУ на 2,9 млрд грн

3 хв читати
"Укртатнафта" оскаржить у суді штраф АМКУ на 2,9 млрд грн

ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.) оскаржить у суді рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ), який увечері у вівторок наклав на компанію штраф 2,9 млрд грн за цінову змову на ринку нафтопродуктів.

"Укртатнафта" заявляє, що оскаржить рішення АМКУ в суді. Позиція компанії підкріплена численними експертними висновками, які завчасно були надані для вивчення в АМКУ, але, як встановлено на засіданні, співробітники АМКУ, вивчивши ці експертизи за один день, вирішили не враховувати їх під час ухвалення рішення", - йдеться в прес-релізі компанії.

"Укртатнафта" звертає увагу, що вона не здійснює роздрібну торгівлю нафтопродуктами, а ціни оптової реалізації перебувають на одному рівні для всіх учасників українського ринку.

"Між змінами цін "Укртатнафти" для інших учасників цієї справи та змінами цін на АЗС комітет не встановив зв'язки ні за датами, ні за розміром змін. АМКУ навіть не намагався довести факт змови "Укртатнафти" з ким-небудь. Фактично комітет бачить змову в тому, що учасники ринку реалізовують переважно продукцію Кременчуцького НПЗ під брендом Energy за низькими цінами", - зазначається в повідомленні.

Водночас в "Укртатнафті" зазначають, що не мають наміру змінювати свої виробничі плани, забезпечуючи стабільність і оптимальні ціни на українському ринку нафтопродуктів.

Як повідомлялося, АМКУ наприкінці 2016 року розпочав розгляд справи про можливе вчинення мережами низки АЗС порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій.

Наприкінці 2018 року екс-глава комітету Юрій Терентьєв скаржився на затягування розгляду цієї справи відповідачами через суди. Зокрема, оспорювалася законність дій комітету щодо збору доказів і цього розслідування.

АМКУ 30 березня 2021 року наклав штраф на компанії-операторів мережі АЗС, що входять до групи "Приват" (проект "Авіас"), на 4,7 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії при встановленні цін на нафтопродукти.

Зокрема, штраф накладено на ТОВ "ВТФ "Авіас", ТОВ "Торговий дім "Авіас", ТОВ "Пром Гарант Плюс", ТОВ "Альянс еволюшн", ПАТ "Укртатнафта" та 169 операторів АЗС (зокрема ПАТ "Укрнафта").

Як уточнив АМКУ, в рамках розпочатої у 2016 році справи встановлено, що у сфері роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами в Україні діє система безготівкових розрахунків скретч-картками й паливними картками "Авіас". У цьому проекті беруть участь близько 1625 автозаправних станцій, які працюють під різними брендами в усіх регіонах України, займаючи 25-відсоткову частку від усіх АЗС країни.

Комітет визначив, що проект "Авіас" є організованим, координованим та функціонує з метою погодження цінової та торговельної поведінки учасників.

Зокрема, в усій мережі продавався бензин і дизпальне Keropur®ENERGY, одномоментно встановлювалися однакові ціни незалежно від бренда АЗС і регіону, а також існував "центр", до якого входили кілька суб’єктів господарювання, розташованих за однією адресою у м. Дніпрі. У ньому здійснювали детальне планування та координацію дій мережі.

Крім того, АМКУ виявив значну кількість типових, здебільшого однакових договорів купівлі-продажу нафтопродуктів та майна, оренди АЗС, матеріальної допомоги, а також встановив, що фізичні особи, які обіймали посади директора, засновника, підписанта, бухгалтера, менеджера тощо, часто змінювали одна одну та працювали одночасно в кількох товариствах-учасниках проекту.

Станом на 2021 рік "Авіас" на своєму сайті зазначає, що до його партнерської мережі входять 1,542 тис. станцій. Станції партнерської мережі працюють під брендами "Авіас", "Укрнафта", ANP, ZNP, Sentosa Oil, "Юкон", Rubix.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА