16:35 31.03.2021

"Укрнафта" також планує оскаржити штраф АМКУ у суді

2 хв читати
"Укрнафта" також планує оскаржити штраф АМКУ у суді

ПАТ "Укрнафта" планує оскаржити у суді рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ), який увечері у вівторок наклав на компанію штраф за цінову змову на ринку нафтопродуктів.

"Правової та економічної логіки у цьому рішенні немає. "Укрнафта" готується оскаржити його у суді", - йдеться у повідомленні компанії на її сторінці у Facebook.

Раніше у середу про намір оскаржити рішення АМКУ у суді заявило ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.), яке комітет оштрафував на 2,9 млрд грн із сумарних 4,7 млрд грн.

Як повідомлялося, АМКУ наприкінці 2016 року розпочав розгляд справи про можливе вчинення мережами низки АЗС порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій.

У 2018 році екс-голова комітету Юрій Терентьєв скаржився на затягування розгляду цієї справи відповідачами через суди. Зокрема, оспорювалася законність дій комітету щодо збору доказів і цього розслідування.

АМКУ 30 березня 2021 року наклав штраф на компанії-операторів мережі АЗС, що входять до групи "Приват" (проект "Авіас"), на 4,7 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії при встановленні цін на нафтопродукти.

Зокрема, штраф накладено на ТОВ "ВТФ "Авіас", ТОВ "Торговий дім "Авіас", ТОВ "Пром Гарант Плюс", ТОВ "Альянс еволюшн", ПАТ "Укртатнафта" та 169 операторів АЗС (зокрема ПАТ "Укрнафта").

Як уточнив АМКУ, в рамках розпочатої у 2016 році справи встановлено, що у сфері роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами в Україні діє система безготівкових розрахунків скретч-картками й паливними картками "Авіас". У цьому проекті беруть участь близько 1625 автозаправних станцій, які працюють під різними брендами в усіх регіонах України, займаючи 25-відсоткову частку від усіх АЗС країни.

Комітет визначив, що проект "Авіас" є організованим, координованим та функціонує з метою погодження цінової та торговельної поведінки учасників.

Зокрема, в усій мережі продавався бензин і дизпальне Keropur®ENERGY, одномоментно встановлювалися однакові ціни незалежно від бренда АЗС і регіону, а також існував "центр", до якого входили кілька суб’єктів господарювання, розташованих за однією адресою у м. Дніпрі. У ньому здійснювали детальне планування та координацію дій мережі.

Крім того, АМКУ виявив значну кількість типових, здебільшого однакових договорів купівлі-продажу нафтопродуктів та майна, оренди АЗС, матеріальної допомоги, а також встановив, що фізичні особи, які обіймали посади директора, засновника, підписанта, бухгалтера, менеджера тощо, часто змінювали одна одну та працювали одночасно в кількох товариствах-учасниках проекту.

Станом на 2021 рік "Авіас" на своєму сайті зазначає, що до його партнерської мережі належать 1,542 тис. станцій. Станції партнерської мережі працюють під брендами "Авіас", "Укрнафта", ANP, ZNP, Sentosa Oil, "Юкон", Rubix.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА